Här steg priserna näst mest i länet

Nyproduktion driver upp priserna på bostadsrätter.
Nyproduktion driver upp priserna på bostadsrätter.
Priserna på bostadsrätter i Sollentuna steg näst mest i hela länet 2016.
– Det är en populär kommun, och priserna har nog varit lite eftersätta här, säger mäklaren Jan Christensen.

Förra året stabiliserades priserna på bostadsmarknaden på många håll i länet. I Stockholms kommun var uppgången för bostadsrätter 2 procent.

Men i flera av kranskommunerna fortsatte priserna på bostadsrätter att stiga kraftigt. Upplands Bro hamnade i topp för andra året i rad, med en uppgång på 20 procent under 2016.

Tätt efter, på en andra plats, kommer Sollentuna med en uppgång på 19 procent, visar en sammanställning från Svensk fastighetsförmedling.

Ett logiskt scenario, menar Jan Christensen på Svensk Fastighetsförmedling i Sollentuna.

– Tidigare har köparna ofta valt att kompensera för de ökade priserna genom att köpa en mindre lägenhet än vad de kanske hade tänkt sig. Men när också en etta i Stockholm blir för dyrt söker sig många utåt, säger han.

De senaste åren har även grannkommunerna norr om innerstaden blivit för dyra för många, och då ligger det nära till hands att söka sig till Sollentuna, tror Jan Christensen.

– Vi har sett att det kommer en inflyttning till Sollentuna från exempelvis Solna och Sundbyberg, säger Jan Christensen.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Sollentuna var 44 794 kronor 2016. Inom kommunen finns dock stora skillnader. Jan Christensen tror att utbudet av nyproducerade lägenheter, som generellt ligger högre i pris, har påverkat snittet uppåt.

– Priserna är lägre på äldre lägenheter i områden som Edsberg och Helenelund. I det sistnämnda kan en genomsnittlig lägenhet i en äldre fastighet kosta cirka 35 000 kvadratmeter, säger Jan Christensen.

 

Läs mer:

Även hyror i andra hand ökade kraftigt förra året

 

Fotnot: Siffrorna bygger på statistik från branschorganisationen Mäklarstatistik, som Svensk Fastighetsförmedling låtit sammanställa. 25 av 26 kommuner i Stockholms län hade ett tillräckligt stort underlag för att ingå.