ANNONS

Priserna på borätter fortsätter att rusa

– Tidigare var vi ute efter ett radhus men det har varit väldigt lågt utbud under hösten så nu har vi börjat kika på lägenheter i stället, säger Margareta Bylund som var på visning tillsammans med dottern Alyson.
– Tidigare var vi ute efter ett radhus men det har varit väldigt lågt utbud under hösten så nu har vi börjat kika på lägenheter i stället, säger Margareta Bylund som var på visning tillsammans med dottern Alyson.
Bostadspriserna i länet fortsätter att öka. I Tyresö har bostadsrätterna blivit 25 procent dyrare på ett år.

– Jag tror ingen i vår bransch hade kunnat förutspå den dramatiska uppgång vi sett senaste året, säger Tomas Eriksson, mäklare.
ANNONS

Förra helgen var det årets första stora visningshelg i Tyresö. Och trycket på bostadsrätter ser inte ut att minska. På ett år har priset på bostadsrätter i Tyresö ökat med 25 procent. Nu ligger medelpriset per kvadratmeter på drygt 33 000 kronor i kommunen.

– Jag tror inte att vi avviker särskilt mycket från resten av Stockholmstrakten. Det är ett litet utbud och en stor efterfrågan som är orsaken till prisökningen. Men en ny trend under förra året är en ganska stor inflyttning från centrala Stockholm. Allt fler inser att de får mer för pengarna i Tyresö än i centrala Stockholm, säger Stefan Larsson, mäklare vid Svensk fastighetsförmedling i Tyresö.

Generellt sett har priset på bostadsrätter ökat med 18 procent i hela Stockholms län, och det är bara i Järfälla, Botkyrka, Södertälje, Norrtälje och Nynäshamn som priset på bostadsrätter har ökat mer än i Tyresö under förra året, enligt siffror från Svensk mäklarstatistik som presenterades strax före jul. Och enligt Stefan Larsson är det svårt att säga om priset i Tyresö kommer att fortsätta öka.

– Jag tror att priset kommer att vara ganska stabilt. Men vi får se vad kommande regleringar som amorteringskrav och ränteavdrag kommer att ge för effekt, säger han.

Enligt statistik från Hemnet har antalet bostadsrätter till salu i Tyresö varit rekordlågt under hösten och vintern 2015.

– Det är många kombinerade faktorer som bidragit. Den främsta anledningen är den allmänna bostadsbristen och det låga utbudet med bostäder. Detta skapar en obalans i utbud och efterfrågan, då justeras priserna ofta därefter. Hela Stockholm växer och har stor inflyttning samtidigt som det byggs för få nya bostäder. Detta ihop med den låga räntan, hushållens goda ekonomi, den skattemässiga inlåsningseffekten som hämmar rörligheten och den möjliga bostadskarriären bland unga är de faktorer jag tror påverkat marknadens utveckling mest, säger Tomas Eriksson, franschisetagare och fastighetsmäklare vid HusmanHagberg Tyresö.

En av anledningarna till det upptrissade priset 2015 kan vara regeringens amorteringskrav som kan komma att införas senare i år. Men Tomas Eriksson säger att amorteringskraven nu är något som både bankerna och de bostadssökande räknar med.

– Amorteringskraven påverkar boendekalkylen och därigenom indirekt priserna på bostäder. Det är klart att det för vissa innebär att man kanske inte har råd att köpa just det boendet som man helst av allt ville ha, utan i stället något i mer rätt prisklass. Detta ser jag snarare som ett sundhetstecken. Som alltid slår dessa politiska beslut hårdast mot förstagångsköpare, som ännu ej lyckats få ihop till sin kontantinsats, säger han.

En av dem som letar lägenhet i Tyresö är Margareta Bylund som på torsdagen var på visning tillsammans med dottern Alyson.

ANNONS

– Det här är tredje lägenhetsvisningen vi är på. Tidigare var vi ute efter ett radhus men det har varit väldigt lågt utbud under hösten så nu har vi börjat kika på lägenheter istället. Jag tror att det bara är ett radhus i hela kommunen till försäljning just nu, säger hon.

Fakta

25 procent dyrare på ett år

I hela riket har priset på bostadsrätter ökat med 5 procent på den senaste 3-månadersperioden. På 12 månader har priset i riket ökat med 16 procent.

I Stockholms län har priset ökat med 7 procent på tre månader och med 18 procent på ett år.

Tyresö är en av kommunerna i Stockholms län där priset på bostadsrätter ökat mest. På ett år har prisökningen varit 25 procent.

Medelpriset per kvadratmeter i Stockholms län är 55 307 kronor, och i Tyresö 33 057 kronor.

Källa: Svensk mäklarstatistik
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.