Priserna skenar på Önskeringsvägen

Villorna på adressen Önskeringsvägen i Bromma säljs för ett snittpris på nästan 13 miljoner kronor, vilket gör gatan till landets dyraste. Den senast sålda villan på adressen fick slutpriset 17 650 000 kronor.
Villorna på adressen Önskeringsvägen i Bromma säljs för ett snittpris på nästan 13 miljoner kronor, vilket gör gatan till landets dyraste. Den senast sålda villan på adressen fick slutpriset 17 650 000 kronor.
Villapriserna ökar, men intresset att köpa en villa i Bromma är ändå enormt. Att utbudet är lågt trissar upp priserna och gör Brommavillorna till de dyraste i landet.

Villapriserna ökar och sex av landets tio dyraste adresser ligger i Bromma, enligt Fastighetsbyråns kartläggning av mäklarstatistik. Dyrast i landet är Önskeringsvägen, där snittpriset på en villa ligger på 12 945 833 kronor.

– Just den gatan ligger perfekt inbäddat med närhet till områdets alla bra skolor och bara ett skutt från Stora mossens idrottsplats, säger Niklas Berntzon, vd för mäklarbyrån ESNY.

Enligt både honom och Ingrid Niclason, mäklare på Skeppsholmen Sotheby’s Realty, har det låga utbudet på villor påverkat priserna uppåt. De senaste fem åren har villapriserna i Bromma ökat med 17 procent. Låga räntor, en god konjunktur och en het marknad gör att villapriserna generellt stiger enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik. Tidigare har bostadsrättspriserna ökat mer än villapriserna men under förra året ökade priserna lika mycket.

– En observation vi har gjort är att man för samma pris som man får en trea eller fyra i ett område får en villa i ett annat. Står man i det valet är det många som väljer villan, säger Per-Arne Sandegren.

Att fler väljer villa bidrar även det till att priserna stiger. Men trots att Brommaadresserna hör till landets dyraste är intresset att köpa en villa i området enormt. Enligt Niklas Berntzon är det ofta kö långt ut på gatan när de har visning av en villa i området med en prisklass på 12 till 14 miljoner.

– Bromma är den perfekta mixen av nära till stan, bra skolor och ett idylliskt och tryggt område, säger Niklas Berntzon.

De senaste åren har bostadspriserna ökat, men den utvecklingen kan inte pågå för evigt enligt Per-Arne Sandegren som menar att det till slut kommer att vända. Men det behöver enligt honom inte innebära en bubbla utan priserna kan lika gärna lägga sig på en platå och stanna där.

– Allmänt kan man konstatera att det inte finns några dämpande faktorer i och med de låga räntorna, en god konjunktur och det höga trycket på marknaden.

Allmänt kan man konstatera att det inte finns några dämpande faktorer.Per-Arne Sandegren Svensk mäklarstatistik