Priserna skenar vid budgivningarna

Bostadsutbudet i Upplands-Bro är rekordlitet.

Nu skjuter priserna i höjden – och många lägenheter säljs för långt över utgångspriset.

En lägenhet som såldes i april gick upp med över 60 procent.

– Vi hinner inte med i utvecklingen, säger Andreas Strindemark, mäklare på Fastighetsbyrån.

Han upplever, likt många andra fastighetsmäklare som Lokaltidningen Mitt i pratat med, ett ökat tryck på bostadsmarknaden de senaste månaderna. Jämfört med samma period förra året har genomsnittspriset för en bostadsrätt i Upplands-Bro gått upp med 22 procent.

– Vi har ett extremt lågt utbud, om man jämför med tidigare år. Det finns inget bra svar på varför folk inte vill flytta. Marknaden är fantastisk och det finns alla förutsättningar att göra bra köp, säger Andreas Strindemark.

Och mycket tyder på att det är under budgivningarna som priserna skenar iväg. Skillnaden mellan utrops- och slutpris låg på i snitt 10 procent efter årets fyra första månader. Det är en ökning med 3 procentenheter jämfört med förra året. Och enligt statistik från Booli har prisskillnaderna eskalerat i april. Då gick en lägenhet på Norrgårdsvägen i Bro upp med 60,8 procent och en villa på Prästhagsvägen steg med 2,5 miljoner, drygt 31 procent.

– Det gör det väldigt svårt för köpare att veta vilka objekt man ska titta på. Man kanske tänker ”Vad roligt, det här har jag råd med” och sedan blir det precis tvärtom, säger Josephine Linghammar på Booli.

Använder mäklarna lockpriser?

– Det finns ju ingen exakt definition av det, men när mäklarna började med accepterat pris sa man att priset skulle hamna inom 5 procent från det och nu är man uppe i över 15–20 procent och då tycker jag det är lockpriser.

Men enligt Andreas Strindemark används inte lockpriser. De skenande priserna beror snarare på att mäklarna har svårt att ”värdera ikapp”. En annan förklaring är osäkerheten kring amorteringskraven.

– Många köpare tar det säkra före det osäkra och köper redan nu, ifall att amorteringskraven skulle genomföras av bankerna i framtiden. Lånelöftet kanske löper ut i augusti och de vill inte riskera att få ett sämre löfte längre fram.

Men de höga priserna gör att många köpare tvingas kompromissa med sina krav.

– De hänvisas ofta till sitt tredje- eller fjärdehandsval, säger Andreas Strindemark.

Anna Lordin, fastighetsmäklare och kontorschef på Mäklarhuset i Kungsängen, tror att utvecklingen kan bero på en ny, mer köpkraftig köparskara.

– Det är en stor inflyttning i hela Stockholmsområdet. Många som flyttar till Upplands-Bro kommer från Järfälla och närmare stan och är vana vid högre priser. Trots att priserna går upp får de mer för pengarna här.

De röda prislapparna är några av många exempel där budgivningarna dragit i väg rejält.foto: Johan kindbom