Priserna på borätter sjunker

Priset på bostadsrätter har stadigt stigit på Lidingö de senaste åren. Men nu har trenden vänt. Under det senaste kvartalet sjönk priset på bostadsrätterna på Lidingö med 5 procent. Mäklarna tror dock på en fortsatt stabil marknad.

Rykande färsk statistik visar att priset på bostadsrätter på Lidingö sjunker. Enligt Mäklarstatistik sjönk priserna med fem procent under det senaste kvartalet november 2015-januari 2016. Sebastian Granath, mäklare på Husman & Hagberg på Lidingö:

– Det sker oftast en andhämtning i slutet av året. Marknaden lugnar ner sig. Det har varit en stor uppgång under året så det är normalt att priserna stannar upp litegrann.

Finns det andra förklaringar?

– Man ska vara ödmjuk och lyhörd för oro på börsen och banksituationen i Kina, men detta är faktorer som inte driver bostadsmarknaden i Stockholm nämnvärt då vi har en stor inflyttning och en nybyggnation som ligger efter. Villamarknaden står också stilla, det är en låg omsättning eftersom det är så billigt med låga räntor att bo kvar. Många väntar med att sälja och köpa en bostadsrätt och omsättningen blir då liten. Men jag tror inte att det är det som är anledningen till att priserna stagnerat. Det är mer en normal effekt efter en onormalt stor uppgång under 2015, säger Sebastian Granath.

Hur ser du på fortsättningen av 2016?

– Jag tror att priserna på bostadsrätterna fortsätter att vara stabila och med en bra omsättning, men jag tror att marknaden lugnar ner sig. Priserna gick upp så mycket i fjol.

Jesper Magnusson, på Jesper Magnusson Fastighetsförmedling AB på Lidingö:

– Vi har ju haft en närmast otrolig prisutveckling på bostadsmarknaden de senaste åren, bland annat här på Lidingö. Att vi nu ser en liten avtrappning är därför inget att oroa sig för. Förklaringen kan dels vara att de senaste tre månaderna – november, december och januari – aldrig är de bästa sett till helåret, och att bankernas allt hårdare regleringar nu börjar märkas. Med hårdare amorteringskrav – de införs i juni, men används redan av de större bankerna – blir det svårare för konsumenterna att finansiera sitt köp helt enkelt, och det påverkar marknaden.