Priset på villor for tsätter uppåt

I november ska det här huset vara färdigbyggt och då ska mäklaren Susanne Jungstedt lägga ut det för försäljning för omkring 11 miljoner.
I november ska det här huset vara färdigbyggt och då ska mäklaren Susanne Jungstedt lägga ut det för försäljning för omkring 11 miljoner.
Priserna på villor har ökat med 19 procent på Lidingö under de senaste fem åren, och med två procent under sommaren. Nu säljs många hus före visning eller utan att de ens annonseras ut.

De senaste åren har priserna på bostadsrätter ökat rejält på Lidingö och nu stiger också villapriserna. Under maj, juni och juli i år ökade priserna på villor med 2 procent samtidigt som bostadsrättspriserna gick ner med 3 procent, visar siffror från Mäklarstatistik.

Och mäklarna märker av att trycket på villor ökar.

– Det går stabilt uppåt. Bäst går det på de centrala delarna av ön, som Hersby, Torsvik och Askrike. Många som flyttar hit har bott på Östermalm och i Vasastan tidigare men vill flytta till Lidingö när de skaffar barn, säger Petronella Bennström på Fastighetsbyrån Lidingö.

Skandiamäklarna har just nu 15 villor ute till försäljning på Lidingö och det händer att bostäder säljs redan innan visningen.

– Det har absolut kommit i gång och det verkar som att köparna är lite mer beslutsamma nu. Jag tror att försäljningen kommer att öka framöver med tanke på att det varit ett begränsat utbud en tid, ­säger mäklaren Susanne Jungstedt.

Enligt en undersökning från Fastighetsbyrån har priserna på villor ökat med 19 procent sedan 2008 och kvadratmeterpriset har stigit från 41 500 till 49 366 kronor. Petronella Bennström tror att det beror mycket på öns läge.

– Dels är det nära in till stan och dels finns det mycket natur här. Att det är den enda kommunen i regionen som inte har någon genomfartstrafik spelar också in, säger hon.

Therese Klockare på Klockare Fastighetsmäkleri tror också att villaförsäljningen kommer att öka. Just nu har hon tre bostäder ute på marknaden och ytterligare tio som säljs underhand, det vill säga utan annonsering och öppna visningar.

– Lidingö är ett attraktivt område och jag tror att försäljningarna kommer att komma igång på allvar nu efter skolstarten, säger hon.

Även Cathrine KlooCK Fastighetsbyrå säljer många fastigheter utan öppna visningar.

– En del säljare vill göra så, det kan till exempel bero på att man genomgår skilsmässa eller av andra skäl inte vill att alla ska få reda på att man säljer sin bostad. Men det fungerar bra.

Susanne Jungstedt på Skandiamäklarna tror inte att marknaden för villor kommer att svalna i första taget.

– Det är brist på tomtmark så det byggs inte särskilt mycket. Många vill flytta till Lidingö men få flyttar härifrån och många yngre kommer tillbaka efter att ha bott i stan en tid, säger hon.

Det verkar som att köparna är lite mer beslutsamma nu.Susanne Jungstedt

Fakta

26 villor sålda under sommaren

Från maj till juli i år såldes 26 villor och 75 bostadsrätter på Lidingö.

Medelpriset för villor var 8 761 000 kronor och priserna ökade under maj-juli med 2 procent. I hela riket var medelpriset 2 299 000 kronor.

Bostadsrättspriserna sjönk med 3 procent under samma period. De kostade i genomsnitt 35 927 kronor per kvadratmeter mot 25 374 kronor i hela landet.

Källa: Mäklarstatistik