ANNONS

Kraftigt prisfall på bostäder i Österåker

Mäklarstatistik SÖRO
– Priserna har gått ned på allting, säger Emil Gerdin, Mäklarringen i Österåker.
Prisras på bostadsmarknaden i Österåker - både villor och bostadsrätter har tappat stort, även jämfört med övriga kommuner i länet
ANNONS

Priserna på villor i Österåker har gått ned med -6,6 procent den senaste tolvmånadersperioden, vilket kan jämföras med länssnittet; -3,7. För bostadsrätter är prisfallet ännu större – hela -10,1 procent, jämfört med länssnittet -0,8. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Priserna har gått ned på allting

Emil Gerdin, Mäklarringen

– Det kan säkert stämma. Jag har inte sett siffrorna ännu, men det kan det absolut, säger Emil Gerdin, registrerad fastighetsmäklare på Mäklarringen i Österåker.

– Priserna har gått ned på allting, säger han och tillägger sedan att det inte behöver vara negativt för den som säljer – om man också tänker köpa på samma marknad.

Mindre prisfall i Vaxholm

Siffrorna för se senaste tre månaderna är ännu dystrare för den som sålt – då föll bostadsrättspriserna i Österåker med -13,8 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

I Vaxholm är prisfallet mindre: -3,3 procent för bostadsrätter. För villor saknas uppgift.

Vad är orsaken till prisfallet?

– Bankerna har blivit betydligt striktare med låna ut pengar plus nya amorteringskrav – att man inte inväntat effekten av tidigare amorteringskrav innan man införde nya.

När det gäller Vaxholm tror han att den mindre nedgången där kan bero på att utbudet är relativt litet.

ANNONS

Tydligast i ytterområdena

– Generellt sätt kan man säga att prisutvecklingen i länet är lite sämre i jämförelse med centralkommunen Stockholm. Däremot är skillnaderna mindre i jämförelse med ytterområdeskommunerna. Men det är inga dramatiska skillnader, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Det är oftast i ytterområdena där förändringarna syns tydligast. Det beror helt enkelt på att de ligger långt från Stockholm och påverkas av den prisbild som finns där.

– Vi har en marknad som går ganska mycket i sidled just nu och ingenting tyder på att den kommer att gå upp eller ner. Det finns inga faktorer som talar för att vi har en vårrusch med en kraftig uppgång att vänta. Jag skulle säga att marknaden är stabil.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.