Det blev inget maktskifte i Botkyrka under oktobers kommunfullmäktige. Det såg S, MP, L och V till när de begärde minoritetsbordläggning på ärendet som skulle möjliggöra att M, C, KD, TuP och Oberoende S tog makten i kommunen.
– Kan man inte samla nog med mandat så behöver ett nytt styre bildas. Det är en viktig princip i de demokratiska spelreglerna och det ska varken sinkas eller skjutas upp. Samtidigt är det viktigt att kommunfullmäktige ges möjlighet att fatta informerade beslut som är grundade på underlag som man har kunnat läsa igenom och granskats. De underlagen har uteblivit, förkunnade Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande, vid podiet under sammanträdet.
Vad som följde var en lång debatt om nya lågvattenmärken i den "demokratiska hederskodex" som funnits i församlingen, och hur det gång på gång har brutits.
Kostnad: 100 000 kronor
Nu har kommunfullmäktiges ordförande, Marcus Ekman, oberoende S, kallat till ett extra kommunfullmäktigesammanträde där det nya styret ska väljas in. Vid det sammanträdet, som kommer äga rum 6 november, går det inte att yrka på minoritetsregler som det senaste mötet.
Att hålla extramötet kommer kosta skattebetalarna drygt 100 000 kronor.
Är det värt att utsätta Botkyrkabornas gemensamma kassa för det?
– De behöver inte kalla till ett extra fullmäktige. Vi accepterar ett beslut fattat av fullmäktige, men vi måste kunna få se handlingarna och att processen har gått rätt till. Så har det inte gått till här, svarar Emanuel Ksiazkiewicz.
Stina Lundgren (M), det nya styrets tilltänkta ordförande i kommunstyrelsen, är av en annan mening.
– Det är tydligt att vi kommer ta över styret och då är det viktigt att vi också styr på vår budget. Då måste vi komma in i budgetprocessen så fort som möjligt, säger hon.
Kommunens budget måste klubbas innan årsskiftet. I vanlig ordning brukar det ske under november, men givet det politiska läget i Botkyrka lär budgetfullmäktige ske i december i stället.