ANNONS

Prisrallyt på Söder har börjat mattas av

Kurvan över priser på bostadsrätter på Södermalm har pekat spikrakt uppåt.

Men under hösten har köpfesten avtagit.

För första gången sedan finanskrisen 2008 ökar inte priserna.
ANNONS

Priser på bostadsrätter har rusat på Södermalm.

Under 2014 har kvadratmeterpriserna stigit från 63 000 kronor i januari till 70 000 kronor i dag. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik där Per-Arne Sandegren är analyschef.

Han tror inte att den snabba prisökningen kan fortsätta mycket längre.

– Det är orimligt att priserna stiger mycket mer än inflationen, och det har de gjort år efter år efter i alla Stockholmskommuner. Därmed inte sagt att det måste leda till ett prisfall, det kan lika gärna landa på en platå, säger han.

Och under senhösten har prisuppgången på borätter planat ut, visar preliminär statistik.

Det är första gången sedan den globala finanskrisen bröt ut 2008 som priserna på bostadsrätter på Södermalm inte ökar, utan tvärtom ser ut att gå ner något.

De senaste tre månaderna har kvadratmeterpriset sjunkit från 70 500 kronor till 70 000 kronor för de 659 lägenheter som såldes under perioden. Men siffrorna ska tolkas försiktigt, enligt Per-Arne Sandegren.

– Man ska inte dra några gigantiska slutsatser av den statistiken. Det sker ett inflöde av efterrapporterade affärer, de kan visa på både upp och ner, säger han.

Tidigare i höstas flaggade Finansinspektionen för att de vill se skärpta amorteringskrav på bostadslån vilket fick bedömare att varna för ett kommande prisfall på bostadsrätter.

ANNONS

Det skakiga politiska läget i Sverige, med kommande nyval, har rest ytterligare frågetecken kring prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Hans Lind är professor i fastighetsekonomi vid KTH och tycker att det är för tidigt att dra några sådana slutsatser från de här siffrorna.

– Det kan bero på en lokal eller slumpartad faktor. Så länge räntorna är fortsatt låga kommer priserna att vara höga, säger han.

Fakta

Dyrast genomsnittspris på Östermalm

Genomsnittspris per kvadratmeter på försäljningar under oktober – december 2014:

Östermalm: 78 000 kronor (394 lägenheter sålda)

Norrmalm: 77 300 kronor (437 lägenheter sålda)

Kungsholmen: 70 800 kronor (577 lägenheter sålda)

Södermalm: 70 100 kronor (659 lägenheter sålda)

Innerstan: 73 358 kronor (2 067 lägenheter sålda under perioden)

Källa: Svensk Mäklarstatistik