Risken efter prisraset: Marknaden stannar av

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tror på trögare marknad framöver med högre tröskel.
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tror på trögare marknad framöver med högre tröskel.
Just nu är det ovanligt stort utbud av lägenheter.
Men med de nya amorteringsreglerna – och säljare som inte vill kränga till reapris – förväntas en trögare bomarknad.
Risken är att det blir inlåsningseffekter.

Den som köper en lägenhet från och med mars kommer att drabbas av de nya, hårdare amorteringsreglerna – som innebär att  de hushåll som lånar mer än 4,5 gånger sin årsbruttoinkomst ska amortera en procent mer om året jämfört med i dag.

Några av de som drabbas hårdast av de nya reglerna är innerstadsborna – eftersom vi har höga bostadspriser.

– Tröskeln för att komma in på bostadsmarknaden blir större och trycket kommer att öka på små och billiga lägenheter, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Tvingas bo kvar

Att flytta, och behöva ta nya lån, kan alltså bli en dyr historia som många drar sig för. Att klättra snabbt på bostadskarriären är inte längre en självklarhet, vilket kan göra att många tvingas bo kvar längre i sina bostadsrätter än vad de vill.

Istället för att köpa större låter man till exempel barnen dela rum eller låter bli att separera vid en skilsmässa. På så sätt blir det en inlåsningseffekt.

– Det blir en tröghet i marknaden, så länge människor bor kvar fast de inte vill, säger Claudia Wörmann.

Tror på mer normal marknad

Just nu är det dock ett ovanligt stort utbud av lägenheter och prisracet på bostadsmarknaden har bromsat in. Claudia Wörmanns prognos för framtiden är att det kommer att bli en mer normal marknad när det nya amorteringskravet har satt sig och det ovanligt höga utbudet har sålts av.

– Då kan det bli kortare förmedlingstider, men jag törs inte sia om hur priserna kommer att utvecklas.

Fakta

Det innebär nya amorteringskravet

Amorteringskrav har införts i två olika omgångar.

Sommaren 2016 bestämdes att den som lånar mer än 50 procent av bostadens värde måste amortera en procent av lånet per år. Den som lånar över 70 procent av bostadens värde ska amortera två procent.

I mars 2018 skärps amorteringskravet ytterligare, vilket innebär att bolånetagare med lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent per år på sitt bolån, utöver det befintliga kravet.

Kravet gäller bara nya lån, inte om man flyttar sin bostadslån till en annan bank.

Källa: Finansinspektionen
Fakta

Flera tusenlappar mer i amortering

Ett exempel på de nya amorteringsreglerna är att den som köper en lägenhet för 3,5 miljoner får vara beredd att betala 7 438 kronor i månaden i amorteringar, om man har en belåningsgrad på 85 procent och lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst. Tidigare var amorteringskravet 4 958 kronor.

Därutöver tillkommer kontantinsats på 525 000, ränta på lånet och avgift till bostadsrättsföreningen.

Källa: Mitt i