ANNONS

Prisregn över unga uppfinnare

Felicia Svanberg, 14, Stella Ädelqvist, 13, och Isak Johnsson, 14, i en av NO-salarna på Christinaskolan. Här har de slipat på sina prisbelönta uppfinningar.
Felicia Svanberg, 14, Stella Ädelqvist, 13, och Isak Johnsson, 14, i en av NO-salarna på Christinaskolan. Här har de slipat på sina prisbelönta uppfinningar.
Det blev succé för Lidingös unga uppfinnare. Två förstapris och ett hederspris i tävlingen Finn upp gick till Isak, Stella och Felicia från Christinaskolan.
ANNONS

Ett vapen som inte kan användas i fel händer, en brandsäker ljusstake och en app som visar vad insamlade pengar går till. Det är tre smarta uppfinningar som alla vann pris i den stora tävlingen Finn upp. Alla tre har dessutom uppfunnits i klassrummen på Christinaskolan.

– Det är unikt att vi får tre vinnare från samma skola. I år var det högre klass på uppfinningarna än det någonsin varit och en gemensam nämnare för årets vinnare är att de är så medvetna och tänker på omvärlden, säger Finn upps projektledare Maria Swanström.

Finn upp är som namnet avslöjar en uppfinnartävling för elever i årskurs 6 till 9 som drog igång 1979. I juryn sitter ett 20-tal patentexperter, ingenjörer och uppfinnare.

I år valdes nio nominerade ut bland närmare 2 000 bidrag. Av de nio kom alltså tre bidrag från Christinaskolan, från eleverna Isak Johnsson, 14, Stella Ädelqvist, 13, och Felicia Svanberg, 14.

– Jag var ute och fiskade när jag fick reda på att jag var nominerad. Jag blev så glad så att jag tappade fiskespöt i vattnet när mina kompisar kramade om mig, säger Isak Johnsson.

Han vann första pris i kategorin samhällsnytta för sitt vapen som endast kan användas av den som har registrerat sig med sitt fingeravtryck.

– Då kan inte hemmaskjutningar hända, att barn får tag i vapen, som jag har läst om i tidningar,.

Även Stella Ädelqvist vann första pris, i kategorin teknisk lösning.

– Jag ville uppfinna en brand­säker ljusstake eftersom jag läst i tidningen om bränder som startat för att man glömt att släcka ljusen. Jag blev jätteglad när jag fick reda på att jag vunnit, säger hon.

ANNONS

Felicia Svanberg fick ta emot ett hederspris för sin insamlingsbox med tillhörande app, där givaren kan välja vad pengarna ska gå till.

– Man ska få mer koll på vad ens pengar går till, så man blir mer motiverad och kanske vill ge bort sina godispengar till behövande. Jag själv blev berörd av en film jag såg på Facebook där barn blev jätte­glada av att få pennor och leksaker, säger hon.

Läraren Louise Dovskog Christinaskolan är jätteglad över sina elevers framgångar.

– Vi peppade dem väldigt mycket och gjorde det till ett stort projekt i skolan. Vi har jobbat med saker som man irriterar sig på i vardagen, allt ifrån trassliga hörlurar till frusna cykellås.