Prisrekord för ett Per Albinhus

Per Albinhusen i Bromma
Per-Albinhusen kallas de populära funkisradhusen som ligger vid Ålstensgatan i Bromma. Ett av husen såldes nyligen för över nio miljoner ­kronor.
De vita funkislådorna längs Ålstensgatan har alltid varit hett eftertraktade.

Nu har ett av Per-Albinhusen sålts för nästan nio och en halv miljon.

I priset finns en hel del svensk historia.

Köpeskillingen på huset stannade på 9 375 000 kronor. Detta innebar nytt rekord för funkishusen på Ålstensgatan. Mäklaren Mikael Ortolanis på firman Eklund Stockholm New York förmedlade huset och visste att intresset skulle vara enormt redan från dag ett.

– När folk hörde av sig och började lägga bud redan innan första visningen kände jag att det här kunde bli något fantastiskt, säger han.

Men det var först under visningen som han kände att det kunde bli rekord. Husens egenhet och den höga prissumman kan leda en att tro att köparen är en ensam köpstark kund. Men enligt Mikael Ortolanis fanns det ett antal personer som var beredda att gå över 9 miljoner kronor. Enligt honom visar det på att det var ett pris i takt med marknaden.

– Generellt så ligger de här bostäderna högt i pris. Men jag tror att de kunderna som kliver in här ser det som en sund investering, även om det kanske svider lite i dag, säger Mikael Ortolanis.

Historien om Per-Albinhusen tar sin början i mitten av 1930-talet.

Längs Ålstensgatan i Bromma stod 94 nybyggda radhus. Ritade av arkitekten Paul Hedqvist och uppförda för att tilltala en medelklass som behövde ett funktionellt boende utan onödig lyx. Men flera av husen stod länge tomma. Den tänkta målgruppen bedömde att den inte hade råd, trots att ­husen för sin tid var relativt billiga.

Husens byggherre Olle Engkvist var inte känd för att vara en desperat man, men nu hade han ett problem som var tvunget att åtgärdas fort.

Olle Engkvist vände sig till vännen och dåvarande statsministern Per Albin Hansson. Tanken vara att låta Per Albin Hansson bli ansiktet utåt för bostäderna och därför erbjöd Olle Engkvist stats­ministern att flytta in i det största av de nybyggda husen – Ålstensgatan 40.

Per Albin Hansson tackade ja och 1933 flyttade statsministern tillsammans med sin familj in i radhuset i Bromma. Och Per Albin­effekten lät inte vänta på sig. Plötsligt fanns det flera köpare och radhuslådorna längs Ålstensgatan fylldes fort.

– Bostäderna var skapade för den vanlige stockholmaren med en normal inkomst, ett schysst funkishus till ett okej pris. Men efter att Per Albin flyttade in ändrades statusen. Det blev en stark attraktionskraft, en magi som jag skulle säga lever kvar än i dag, ­säger Mikael Ortolanis.

Söndagen den 6 oktober 1946 klev Per Albin Hansson av 12:ans spårvagn nära sitt hem i Ålsten. Statsministern hann ta några steg innan han plötsligt segnade ihop. Per Albin Hansson dog av en hjärtattack endast 61 år gammal.

Intresset för radhusen som han gav namn till lever – 70 år efter hans död.

Det blev en stark attraktionskraft, en magi som jag skulle säga lever kvar än i dag.Mikael Ortolanis