Prisskillnad hos frisör DO-anmäld

”Damklippning 250 kronor, herr 200.”

En Södermalmsbo tröttnade på skylten vid den lokala frisören och anmälde salongen till DO.

– Jag blev så trött på att se den där skylten. Det handlar om en föreställning om att alla tjejer har långt hår och killar har kort. Jag förstår inte varför jag per automatik ska betala mer för en klippning bara för att jag är kvinna, säger Södermalmsbon till Lokaltidningen Mitt i.

Hon talade om för frisersalongen vad hon tyckte, men då skylten ändå stod kvar gjorde hon även en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Linus Kyrklund, jurist vid DO, säger att det troligtvis är ett brott mot diskrimineringslagen att ha olika pris för män och kvinnor. Men DO kommer ändå inte att pröva ärendet.

– Det är tråkigt att säga, men vi har inte resurser att ta upp alla anmälningar som kommer in. Vad vi främst prioriterar är bland annat nationella minoriteter som befinner sig i utsatta situationer eller personer som blir diskriminerade för att de är funktionsnedsatta, säger han.

– Dessutom har frisersalongen nu ändrat sin skyltning, fortsätter Linus Kyrklund.

En medarbetare vid salongen bekräftar att skylten är ändrad. Numera är det i stället olika prissättning för långt och kort hår som gäller.

– Efter det att ett par personer hade kommenterat skylten tyckte vi att det var lika bra att ändra. Allt vi ville var att locka kunder med låga priser, inte att göra någon upprörd. Det är ju många som kör med olika priser för herr- och damklippning så vi tänkte helt enkelt inte på att folk skulle reagera.

Är det generellt någon skillnad på att klippa män och kvinnor?

– Nja, ibland är det faktiskt lite mer krävande att klippa män. Eller ska jag kanske säga att klippa korta frisyrer. Anledningen till att man ändå tar mer betalt för långt hår är väl att det tar längre tid att föna och tvätta.

Jag förstår inte varför jag per automatik ska betala mer för en klippning bara för att jag är kvinna.