ANNONS

Stora prisskillnader mellan t-banestationerna

Daniel och Chris Stridsberg flyttade till Gamla Enskede förra året, sedan dess har tvillingarna Holly och Lewis kommit till världen. "Vi bor på Nynäsvägen men fönstren är åt andra hållet så den stör inte", säger Chris Stridsberg.
Daniel och Chris Stridsberg flyttade till Gamla Enskede förra året, sedan dess har tvillingarna Holly och Lewis kommit till världen. "Vi bor på Nynäsvägen men fönstren är åt andra hållet så den stör inte", säger Chris Stridsberg.
Det skiljer en minut med tunnelbanan mellan Sandsborg och Skogskyrkogården.
Men prismässigt är avståndet stort.
För en tvåa handlar det om 700 000 kronor.
ANNONS

Bostadsrättspriserna i närförort har ökat rejält på senare år och priserna faller ju längre från stan man kommer. Men mellan vissa stationer handlar någon enstaka minut om hundratusentals kronor.

– Tunnelbanekartan visar att ganska små skillnader i restid kan resultera i ganska stora skillnader i prisbilden, säger Staffan Tell, kommunikationsansvarig på sajten Hemnet, om kartläggningen av snittpriser för bostäder nära tunnelbanan.

Chris och Daniel Stridsberg är ute och går med tvillingarna Holly och Lewis i vagnen. De flyttade från Kungsholmen till en 2,5:a på 80 kvadratmeter i Gamla Enskede förra sommaren.

– Vi trivs jättebra. Vi tittade i Gröndal, Aspudden och här. Vi ville ha den här typen av bebyggelse med lite småstadskänsla. Adressen är Nynäsvägen, vilket gjorde att det var nära att vi inte ens åkte och tittade. Det avskräcker säkert många, men det blev vår lycka, säger Daniel Stridsberg.
De blir först förvånade när de hör att kvadratmeterpriset är 15 000 kronor lägre en station längre bort. Men Chris som är ute och går med barnvagnen om dagarna tycker sig ändå se en viss skillnad.

– Jag kan förstå det. Det är mer funkishus där, det är en lite annan typ av hus här, säger hon.

Avståndet till stan är egentligen inte avgörande för familjens del. De kan tänka sig att bo längre ut om det var den typ av bebyggelse som finns i Enskede. Men de uppskattar utbudet i området.

– Här finns ju både restauranger, kaféer och ett utbud som man förväntar sig i innerstan, säger Daniel Stridsberg.

Just servicen tror Noomi Ahlenius, mäklare på Bjurfors, är en stor del av förklaringen till prisskillnaden.

– Vid Sandsborg finns både Dalens centrum och restaurangerna och bageriet i Gamla Enskede. Jag tror att det gör att priserna ligger högre här. Ju närmare man kommer Gamla Enskede med den bebyggelsen brukar värdet öka, säger hon.

ANNONS
Shama Vafaipour

”Jag älskar Högdalen! Det är bra kommunikationer och bra restauranger och affärer i centrum. Jag bor på elfte vånings och har fantastisk utsikt” säger Shama Vafaipour.

Priserna sjunker ju längre från stan man kommer, men mellan vissa stationer är glappen större än mellan andra. Längs linje 19 går en tydlig gräns mellan Högdalen och Rågsved. Det skiljer bara två minuter mellan stationerna, men 10 000 kronor per kvadratmeter.

Flera Högdalenbor som vi talar med poängterar det stora serviceutbudet i Högdalen.

– Här finns busstorget med bra kommunikationer och ett bra centrum med affärer och restauranger och jag tror att det drar upp. Rågsved har ett oförtjänt dåligt rykte. Det är inte alls så illa där som det snackas om, säger Shama Vafaipour som har bott i en hyreslägenhet i Högdalen i nio år.

Mäklaren Anna Wiklund på Fastighetsbyrån har bra koll på området.

– Det finna få bostadsrätter i Rågsved och det är ett ganska okänt område bland bostadsrättsköpare. Den gamla dåliga stämpeln finns kvar och många tror att det är jättestökigt, säger hon och fortsätter:

– Men om vi tittar på de lägenheter som säljs är köparna ofta människor som bor i närområdet eller har bekanta där, vilket är ett tecken på att de som bor där trivs.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.