Prisvärt på peruanska Chicha

chicha 08. Restaurangen på Ringvägen har fått namn efter en majsdryck.
chicha 08. Restaurangen på Ringvägen har fått namn efter en majsdryck.
Causa Limena de camarones påminner om smörgåstårta.
Causa Limena de camarones påminner om smörgåstårta.
Pisco Sour
Pisco Sour
Arroz con mariscos (200 kronor) består av avorioris, halstrade kammusslor, blåmusslor och handskalade räkor i en skaldjursfond.
Arroz con mariscos (200 kronor) består av avorioris, halstrade kammusslor, blåmusslor och handskalade räkor i en skaldjursfond.

Eldflammor slår upp från spisen på restaurang Chicha 08 när de peruanska kockarna brassar mat i det öppna köket. Servitören välkomnar Gourmé och Gourmand och ger dem en plats vid fönstret med utsikt mot Ringvägen. Snart sippar de på var sin läskande Pisco Sour, en syrlig drink som firas under en egen dag i februari i Lima.

Herrarna knaprar på en liten skål nyfriterade sötpotatischips samtidigt som servitören ingående och engagerat presenterar menyn med spännande peruanska maträtter med nordiska influenser.

Det peruanska köket har spår av flera kulturer. Landet sträcker sig från Amazonas över Anderna till Stilla havet.

Den mest kända rätten vid kusten är fiskrätten ceviche tillredd med lime. Redan inkarikets ättlingar lärde sig använda lime av de spanska erövrarna. I bergstrakterna äter man potatis, majs och quinoa. Användingen av ris är influenser från Japan och Kina.

Efter en god stund kommer förrätterna in. Anticuchos (110 kronor), små tunna bitar kalvhjärta grillade över öppen eld, har en god grillad smak som samsas väl med husets chilisalsa.

Causa limena de camarones (110 kronor) är en räkbakelse med pressad mandelpotatis, majonnäs, lime och chilisorten Aji amarillo, som odlades på Andernas sluttningar redan 400 år före Kristus. En snäll rätt som för tankarna till smörgåstårta i konsistensen.

Leche de tigre (95 kronor) är en udda rätt som serveras som en het chili-cocktail, med en friterad fiskstjärt som sticker upp ur glaset där rostad majs simmar omkring.

– En ceviche i flytande form, konstaterar Gourmand.

I det öppna köket hackas det för fullt och i väntan på varmrätterna tar sig herrarna en titt i restaurangen, som fått namn efter en majsdryck. Stället kan närmast beskrivas som en kvarterskrog där kringboende och sydamerikanska familjer slagit sig ned vid de mörka borden.

I taket hänger stora glödlampor i färgglada sladdar. Ingen är uppklädd – hit kommer gästerna som de är.

Arroz con mariscos (200 kronor) består av avorioris, halstrade kammusslor, blåmusslor och handskalade räkor i en skaldjursfond. Till det serveras en panerad fisk.

– Riset är perfekt krämigt och mustigt, musslorna lena. Underbara välbalanserade smaker och lagom sälta, utbrister Gourmé.

Dagens vegetariska rätt (160 kronor) är en härligt smakrik grönsaksragu med, ris, picklad rödlök och grillad avokado, där syra möter sötma.

Dessvärre visar sig efterrätterna vara en besvikelse. Husets sorbet peruanska smaker (75 kronor) är rätt och slätt vaniljglass som smält på tallriken.

Brylépuddingen med färska bär (70 kronor) gör Gourmand besviken.

– Den påminner om en dränkt sockerkaka, säger han.

Chokladtryffel smaksatt med pisco (40 kronor) är inte mycket bättre.

– Det här kan närmast beskrivas som en spritindränkt chokladpralin ur en Aladdinask, klagar Gourmand.

Herrarna kommer ändå gärna tillbaka och äter av de kärleksfullt tillagade för- och varmrätterna. Men nästa gång kanske de skippar efterrätten och kaffet, som stått väl länge i pumptermosen.

Dagens vegetariska rätt (160 kronor) är en härligt smakrik grönsaksragu med picklad rödlök och grillad avokado.

Fakta
Fakta

Namn:

Fakta

Chicha 08

Adress:

Fakta

Kök: Spännande peruanska för- och varmrätter lagade med kärlek och omsorg.

Miljö: Tänk peruansk taverna, där du kan stöta på grannen.

Vegetariskt: Ja.

Pris: Varmrätter 160–245 kronor.