ANNONS

Privat aktör ska driva simhallen

Kenneth Hånell och Christian Sörensen gör tummen ner för en upphandling av badet. ”Det är tråkigt att företag hela tiden ska släppas in så att de kan tjäna pengar på allt”, säger Kenneth Hånell.
Kenneth Hånell och Christian Sörensen gör tummen ner för en upphandling av badet. ”Det är tråkigt att företag hela tiden ska släppas in så att de kan tjäna pengar på allt”, säger Kenneth Hånell.
De styrande politikerna vill att Gustavsbergsbadet ska drivas privat.

Samtidigt ökar antalet besökare till simhallen och folk från hela länet kommer dit.
ANNONS

De styrande politikerna i Värmdökoalitionen vill ge Gustavsbergsbadets styrelse i uppdrag att handla upp driften av badet. Redan till våren ska det ske. Bland badgäster och personal surras det redan om förändrade villkor för badgästerna och lägre löner för de anställda eller minskad bemanning.

Kenneth Hånell och Christian Sörensen som tränar på badets gym tycker att det är synd att allt måste drivas privat.

– Det här badet har ju funkat så bra hittills och det brukar bara bli sämre när man släpper in privata aktörer. Det är min erfarenhet, men tyvärr sker det överallt, säger Kenneth Hånell.

Christian Sörensen håller med.

– De som tar över snålar till det. Så brukar det funka. Det blir sämre för oss, men någon annan blir rik, säger han.

Enligt besked från Konkurrensverket är det ett problem att kommunen driver ett gym i simhallen. Enligt verket finns det en uppenbar risk att konkurrensen på marknaden snedvrids då gymmet subventioneras med skattemedel.

Kenneth Hånell förstår inte resonemanget. Han tycker att det är bra om till exempel vårdcentralen och simhallen samarbetar för att främja folkhälsan.

– Det finns faktiskt de som inte har råd att köpa kort på de större kedjorna. Då är väl det här perfekt, säger han.

När Gustavsbergsbadet byggdes för fyra år sedan var tanken att det skulle drivas privat. Men firman som skulle sköta driften blev uppköpt av simhallsjätten Medley som backade ur.

ANNONS

Nu har Medley, som äger flera simhallar i länet och hela Sverige, ändrat sig. Förra året kom företaget med en så kallad utmaning mot Värmdö kommun.

Exakt hur en upphandling av driften ska gå till är inte bestämt. Kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Alversjö (M), säger att kommunen ska fortsätta att bidra till driften av Gustavsbergsbadet. Precis som i dag ska badet också ha en styrelse bestående av politiker som bestämmer priset på badets aktiviteter.

– Att driva en simhall är av kostnadsskäl ingen hit för en kommun. Och gymmet är vi faktiskt lite tvingade att handla upp. Men vi ska se till att det blir rimligt för medborgarna, säger han.

Gustavsbergbadets vd Elisabeth Strömberg tror att det blir svårt för politikerna i styrelsen att hitta någon som kan konkurrera med det nuvarande personallaget på badet. Hon pekar på det senaste årets framgång med en stor ökning av antalet besökare och ett minskat beroende av kommunala medel.

– Samtidigt ökade vi våra öppettider, byggde ut vår parkering och ökade antalet aktiviteter. Folk från hela länet kommer hit. Vi har väldigt gott rykte, säger hon stolt.

Hans- Ove Görtz (M), ordförande i Gustavsbergsbadets styrelse, säger att han inte är beredd att släppa in vem som helst, bara för sakens skull.

– Vi ska se om det verkligen finns någon som kan göra det här med mindre pengar och bättre kvalitet. Det här är ett sätt att pröva om vi är tillräckligt effektiva, säger han.

Fakta

Besökarna blir fler

2008, då Gustavsbergsbadet öppnade, gjordes 125 000 besök.

2011 gjordes 189 261 besök – en ökning med 50 procent sedan starten.

Under samma period har drifts­bidraget från Värmdö kommun sjunkit från 12,5 till 11,9 miljoner kronor.

Gustavsbergsbadet har 16 fast anställda och 30 timanställda.

Källa: Elisabeth Strömberg, vd