Privat förskola erbjuds plats som stan ratat

En privat förskola kan byggas på mark som ratats av stadsdelsförvaltningen.
En privat förskola kan byggas på mark som ratats av stadsdelsförvaltningen.
Stadsdelen nobbar dålig förskolemiljö - nu kan den istället bli privat förskola.
– Det är jättekonstigt, säger Jan-Eric Johansson, förskolechef i Skarpnäck.

En förskola på fem avdelningar kan byggas längs med tunnelbanespåret i Kärrtorp. Förskolan ingår i ett planerat bostadsområde som även kommer att omfatta 75 lägenheter.

Men Skarpnäcks stadsdelsförvaltning tycker att platsen är alldeles för dålig för barn och har därför tackat nej till att driva en förskola där.

  Det blir i princip ingen gård, den byggs ju på en bergstopp. I stadens mål och budget står det att vi ska jobba med lekvärdesfaktorer i utemiljön. Vi kan inte se att man kan få till en bra utemiljö där överhuvudtaget eftersom det är en bergstopp och det sluttar åt alla håll, säger Jan-Eric Johansson, förskolechef i Skarpnäck.

Stadsdelsförvaltningen har istället föreslagit att man ska bygga förskolan på en bättre plats en bit bort.

– Där har det tidigare legat en paviljongförskola, men vi fick nej för där vill man bygga hus. Så då har vi sagt att vi inte vill driva någon förskola där alls.

Nu föreslår exploateringskontoret istället att förskolan ska drivas i privat regi.

– Det är jättekonstigt.  Vi tycker att alla barn ska ha samma fina miljö oavsett om de går i fristående eller kommunal förskola, säger Jan-Eric Johansson.

Mitt i Söderort har försökt nå handläggaren på exploateringskontoret. På torsdag, 9 november, fattar exploateringsnämnden beslut om man ska anvisa mark till lägenheterna och förskolan.