Privat hemtjänst tog snabbt in miljonvinst

Skarpnäcks norra hemtjänstenhet såldes till en chef inom förvaltningen för 1,5 miljoner kronor förra året. Nio månader senare hade bolaget gjort en vinst på 1,9 miljoner kronor.

– Det är otroligt provocerande. I det här fallet har det dessutom lett till en försämring av verksamheten, säger Claes Elmgren (S), som tillsammans med den övriga oppositionen motsatte sig försäljningen.

Det var i december 2011 som allianspartierna i Skarpnäck beslutade att sälja hemtjänstenheten till chefen för verksamheten. Hennes nystartade bolag tog över den 1 april 2012.

Hemtjänsten värderades till 1,5 miljoner kronor. Men redan vid årsskiftet hade chefen gjort en vinst på 1,9 miljoner kronor, enligt företagets årsredovisning. Enligt Claes Elmgren visar det att verksamheten sålts till underpris.

– Vi påpekade att det var den delen av hemtjänsten som gick allra bäst.

Eftersom 15 av de anställda vid hemtjänstenheten valde att inte följa med vid avknoppningen har Skarpnäcks förvaltning fått stå för kostnaderna för dem som inte kunnat erbjudas några jobb, enligt Claes Elmgren.

– Det blev en merkostnad på mellan 3 och 3,5 miljoner förra året. Men chefen fick gå fri med sin f-skattesedel och gick med vinst i stället.

Daniel Forslund (FP), ledamot i stadsdelsnämnden och en av dem som förespråkade avknoppningen, håller dock inte med om att hemtjänsten värderats för lågt.

– Vi gjorde en väldigt noggrann värdering i det här fallet, men det är svårt att bedöma en framtida vinst, säger han.

Enligt Daniel Forslund hade verksamheten lika gärna kunnat gå med förlust, beroende på vem som hade drivit den.

– Den person som tagit över är extremt duktig och omtyckt. Hon har jobbat hårt och skapat ett värde som inte fanns från början.

Daniel Forslund vill inte heller hålla med om att försäljningen skapat merkostnader för förvaltningen.

– Vi har fått minska kostymen rejält och mycket personal hade blivit övertaliga ändå. Så det hade kostat oss en del även om hemtjänsten stannat kvar i kommunal regi.

Fakta

Stora vinster inom hemtjänst och förskola

Skarpnäck: Chefen för enheten för personligt stöd tog över stadsdelens samtliga brukare och 200 personliga assistenter. Samtidigt som företaget bildades arbetade chefen kvar inom stadsdelen.

Vantör: Chefer köpte hemtjänsten. Kostnad: 69 500 kronor. Nio månader senare redovisades en vinst på 4 miljoner kronor.

Årsta: Fyra förskolor ­såldes till en chef för 630 000 kronor. Efter bara ett år gick de med miljonvinst.