Privatiserade Täby är ”ett extremfall”

Över hälften av välfärdstjänsterna i Täby är privatiserade.

Det är högst andel i hela landet. Kommunen kallas ”ett extremfall” i en ny rapport.

I norrländska Pajala är drygt en procent av välfärdstjänsterna privatiserade. I Malmö är det en knapp femtedel och i Danderyd landar siffran på strax över 40 procent. Täby sticker ut.

Här är nästan 54 procent av välfärdstjänsterna privatiserade, vilket ger högst andel i landet enligt en ny rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS).

Inte minst drar förskolorna upp siffran. Täby är ”ett extremfall”, enligt SNS, med 98 procent av barnen i fristående förskolor. Bara i fem andra kommuner överstiger siffran 50 procent.

Även för äldreomsorgen är det privata alternativ som gäller och den kommunala hemtjänsten är skrotad.

Kommunalrådet Leif Gripestam (M) tycker att Täby har en bra nivå mellan kommunal och privat regi.

– Det är en rimlig balans. Ena hälften drivs kommunalt och i andra hälften får vi hjälp av fristående alternativ, säger Leif Gripestam.

I de fall där privata utförare dominerar menar han att kvalitet och valfrihet är viktigast, inte driftform.

– Vi har bra förskolor så det är inget bekymmer.

Oppositionsrådet Conny Fogelström (S) är inte lika nöjd.

– Problemet är att ju mer man lägger ut på entreprenad desto mer frånhänder man sig eget ansvar och insyn. Vi betalar dyrt för verksamhet som vi inte har någon riktig kontroll över, säger han.

Conny Fogelström säger sig dock vara pragmatisk i fråga om driftform och tycker att det viktigaste är kvaliteten man får ut för skattepengarna.

Fakta

Stora skillnader i landet