PRO: Coop Extra är näst billigast

Coop Extra i Åkersberga är näst billigast i hela länet och billigast i Österåker. I alla fall enligt PRO:s årliga matprisundersökning.

– Det är riktigt kul. Vi har ju valt en lägre prisnivå för att kunna locka till oss folk, säger Mathias Landin, butikschef för Coop Extra i Åkersberga.

Förra veckan presenterade pensionärsorganisationen PRO sin årliga prisundersökning. Totalt har priset på 75 utvalda matvaror och fyra recepfria läkemedel jämförts i över 1 100 butiker i hela landet. Resultatet visar att prisvariationerna är stora. I Stockholms län var snittpriset för varukorgen 1 418 kronor. Det kan jämföras med Halland som hade lägst pris – 1 304. Bara Dalarna och Västerbotten hade högre snittpris än Stockholm. Snittpriset i landet var 1 371 kronor.

I Österåker vann Coop Extra över Ica Kvantum, som bara var några tior dyrare. Nytt för i år är att undersökningen skett på hösten i stället för våren. Efter kritik om slarv med siffror och riggade priser har butikerna dessutom fått skriva på att de godkänner undersökningen och PRO har även gjort efterkontroller.

I Österåker var det bara Willys av de stora matbutikerna som inte ville delta.

– PRO får gärna göra undersökningar hos oss, men vi skriver inte under. Det är ett centralt beslut för hela Willys, säger butikschef Peter Bjureström.

Enligt honom är bakgrunden det tidigare fusket som gjort undersökningen missvisande.

Roger Karlsson, ordförande för PRO Åkersberga tycker det är synd att Willys inte deltar:

– Det är rätt konstigt att de inte vill bekänna färg.

I länet var bara City Gross i Bromma billigare än Coop Extra Åkersberga.

Fakta

Priserna varierar kraftigt