ANNONS

PRO får inte sätta in pengar på kontot

Käte Diederichsen, ordförande i PRO, är förvånad och arg på sin bank. PRO får inte längre sätta in sina kaffe- och lottpengar på banken.

Banken har slutat med kontanttjänster.
ANNONS

Nyligen skulle Käte Diede­richsen och kassören Inger Skogster lämna in de pengar som de fått in genom kaffe- och lottförsäljning på Nordea. Men där fick de nobben. Till svar fick de att banken hade slutat med kontanthantering.

– Så förnedrande och fantasilöst. Varför måste de ta bort denna tjänst? Varför är vi som matar bankerna med nödvändiga medel helt plötsligt fullständigt ointressanta ”kontantpersoner”, frågar sig Käte Diederichsen.

För Inger Skogster, som har hand om föreningskassan, innebär detta kontantstopp ett problem.

– Det blir jättebesvärligt. Nu måste jag ge mig in till stan för att sätta in pengarna. Och var ska jag göra det? undrar hon.

Bankchef Liv Fotland Göransson på Nordea på Lidingö säger att de slutade med kontanthantering i början av oktober, både vad det gäller att ta ut och sätta in pengar. Hon inser föreningens och även andra personers dilemma.

– Jag förstår att det är pensionärer som detta är svårast för. De är vana att komma in och få hjälp. Men för de som vill ta ut pengar kommer vi att gå ut och hjälpa dem och berätta hur man använder en bankomat. Vi har gjort ett bankkort som vi ger ut utan kostnad, säger hon.

Enligt Liv Fotland Göransson är det en allmän trend i samhället att banker tar bort denna tjänst.

– Kontanthanteringen går ner och allt fler använder kort i stället. Få betalar med kontanter, säger hon.

Det är inte aktuellt med någon insättningsautomat vid banken. För att sätta in pengar på en Nordeabank måste Lidingöborna åka till Humlegårds­gatan eller Hamngatan.

ANNONS

Erik Durhan, pressansvarig på Nordea, framhåller säkerhetsaspekten.

– Genom att ta bort kontanthanteringen minskar vi rånrisken som oftast innebär ett stort trauma för de inblandade, säger han.

Även Swedbank har slutat med kontanter på Lidingö. Men Handelsbanken har kvar tjänsten. Käte Diederichsen tänker nu bjuda in representanter från bankerna till nästa PRO-möte.

Fakta

Kortköp ökar

Allt fler bankkontor slopar kontanter.

Anledningen till att kontanthanteringen tas bort är att de flesta använder kort eller gör affärer på nätet.

Säkerhetsaspekter som risk för rån, men även miljöaspekter och ekonomiska skäl ligger bakom viljan att minska hanteringen av kontanter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.