ANNONS

PRO fruktar hyreschock

Anne Persmalm, Gustaf Andersson och Bernt Lövgren i PRO Stuvsta-Snättringe vet inte hur de ska klara verksamheten om de nu måste börja betala lokalhyra.
Anne Persmalm, Gustaf Andersson och Bernt Lövgren i PRO Stuvsta-Snättringe vet inte hur de ska klara verksamheten om de nu måste börja betala lokalhyra.
Snart kan det vara slut på fria lokalhyror för Huddinges föreningsliv. Kommunen vill ta bort nolltaxan och ta in drygt 4 miljoner kronor om året från föreningarna.

– Vi har inte råd att betala, säger Gustaf Andersson, ordförande PRO Snättringe-Stuvsta.
ANNONS

I onsdags presenterade kultur- och fritidsförvaltningen sitt förslag om att avskaffa nolltaxan för vuxenverksamhet. Det innebär att föreningarna krävs på en vuxentaxa från 21 år.

I dag kan en förening i Huddinge boka en lokal eller hall utan att betala hyra.

Enligt Marina Högland, chef på kultur- och fritidsförvaltningen, är det endast 17 kommuner i landet som fortfarande har den sortens nolltaxa.

– Vi har tittat på hur andra kommuner gör och har sett att det är endast ett fåtal i hela landet som har nolltaxa för vuxenverksamhet, säger hon.

Förvaltningen räknar med att kunna dra in mellan fyra och fem miljoner kronor på att införa vuxentaxa.

– Förslaget är inte direkt gynnande för föreningarna, men vi står inför en mängd kostnader. Vi behöver fler anläggningar och arenor. Med de här pengarna kan vi täcka upp en del av kostnaderna och det gynnar föreningslivet, inte minst barn och ungdomar, säger Marina Högland.

Till hösten ska beslutet fattas och under sommaren ska remissuttalanden hanteras.

För idrottsföreningar innebär förslaget ett dråpslag. Går förslaget igenom kan en del föreningar få 150 000 kronor i extra kostnader per säsong.

– För oss innebär det 40 000 kronor per lag per säsong. Det har vi inte råd med, säger Jonas Morin, ordförande för Basket Huddinge.

ANNONS

Han anser också att åldergränsen är för snäv.

– Vi ser en risk att föreningar kommer att sluta med vuxenverksamhet och bara hålla på med ungdomar. Att förvaltningen drar gränsen till 21 år är för snävt. De är fortfarande ungdomar och jag tror inte att förvaltningen ser samhällsnyttan, säger Jonas Morin.

Oron hos PRO i Huddinge och i Stuvsta-Snättringe är också stor. Föreningarna tror inte att de kommer att klara av att fortsätta driva verksamheten om de måste börja betala lokalhyra.

– Vi befinner oss i stationshuset i Stuvsta från klockan 9 till 17, där vi har våra studiecirklar. Ska vi börja betala hyra för lokalerna blir det svårt att fortsätta vår verksamhet. Vi tycker också att kommunen kommer med det här sent, eftersom vi redan har börjat planera för nästa år, säger Gustaf Andersson, ordförande i PRO Stuvsta-Snättringe.

Vibeke Bildt (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, menar att förslaget inte är klart och att man ska se över medlemsbidraget till PRO.

– Vi håller fortfarande på att utreda hur vi kan underlätta för PRO genom att kanske höja medlemsbidraget, som är väldigt lågt just nu, säger hon.

– Men min största prioritering är barn- och ungdomsverksamhet. Det är inte ett slöseri med resurser att subventionera vuxenverksamhet, men barn- och ungdomsverksamhet måste alltid prioriteras.

Fakta

Timhyran kan bli 300 kronor

I Huddinge kommun finns 412 registrerade föreningar, allt från idrott till kultur.

Enligt förslaget ska minimitaxa för en lokal ligga på cirka 45 kronor i timmen och maxtaxa cirka 300 kronor i timmen, beroende på vad det är för slags lokal och läge.

Källa: Kultur- och fritidsförvaltningen

ANNONS