PRO om Gustavsgården: ”Skamligt!”

Gustavsgården, Gustavsberg, Äldreboende
Värmdös medicinskt ansvariga sjuksköterska larmar om allvarliga brister på Gustavsgården.
Efter Mitt i:s avslöjande om missförhållanden på Gustavsgården har PRO Gustavsberg-Ingarö reagerat kraftigt. Nu kräver de att ansvar tas.
– Våra äldre ska inte behöva ha det så här. Jag skäms över kommunens tafatthet, säger Christer Hedberg, nyvald PRO ordförande.

 – Vi är både upprörda och bestörta över att den medicinskt ansvariga sjuksköterskan uppenbart inte får det stöd och den hjälp som behövs och som hon tar upp i sin rapport. Våra äldre ska inte behöva ha det så här. Jag skäms över kommunens tafatthet, säger Christer Hedberg, nyvald PRO ordförande.

Christer Hedberg.

Christer Hedberg.

LÄS MER: Äldre på Gustavsgården undernärda

Det var i torsdags som Mitt i kunde avslöja allvarliga brister på Gustavsgården, något som Värmdös medicinskt ansvariga sjuksköterska larmat om i en ny rapport. Där skrev hon bland annat att hon inte kan garantera patientsäkerheten på äldreboendet.

Lugnande ges för att dämpa oro

I en skarp rapport till vård- och omsorgsnämnden framkom bland annat att 54 av 106 boende klassas som undernärda eller riskerar undernäring och att äldre med demenssjukdom ges lugnande läkemedel för att dämpa oro istället för att pröva andra omvårdnadsinsatser. Bristerna har pågått under en längre tid, något som får PRO att se rött.

LÄS OCKSÅ: Värmdö kommun går plus med 157 miljoner

”Det är skamligt att sådant får förekomma. Och nu säger ansvariga politiker att de inget visste. Hur kan det vara möjligt?” skriver de i ett pressmeddelande där de utkräver ansvar:

”Det ska inte vara möjligt att år 2017 opåtalat missköta äldre människor på detta sätt. Inte minst mot bakgrund av att flera boende får bo i trånga containers under ombyggnation av C- huset. Dessutom i en kommun som stoltserar med att den gått med 157 miljoner kronor i vinst 2016”.