Min lokala hjälte

PRO reagerar mot halverad hemtjänst

Mindre tid för tvätt och servering av mat inom hemtjänsten i Sollentuna. Färre timmar för social aktivitet. 20 miljoner i besparingsåtgärder får PRO-ordföranden Stig Nyman att se rött.

20 miljoner i underskott beräknas vård- och omsorgsnämnden få vid årsskiftet. Konsekvenser blir halverad tid för handling och servering av mat från hemtjänsten och 30 procent mindre tid för tvätt. Dessutom blir det färre timmar för social aktivitet – från sex timmar i veckan till ungefär tre.

– Det är ju katastrof med det här att man inte satsar på äldreomsorgen. Det är förskräckligt när man halverar tider, det går ju inte att tvätta på den tiden som de anger, det är omöjligt. Jag förstår inte hur man tänkt att man ska klara det, säger Stig Nyman, PRO-ordförande i Sollentuna som reagerade kraftigt när han fick ta del av handlingarna.

För någon dag sedan skrev han på facebook om beslutet om besparingar och hade inte kunnat ana att det skulle få genomslag i media. I går blev han intervjuad av P4 Radio Stockholm.

– Jag har reagerat länge på det här och till slut brister tålamodet. Jag tycker bara att det är bra att man väcker frågan, säger Stig Nyman.

Från kommunens sida kommer fokus mer att ligga på de äldres behov när individuella biståndsbedömningar görs med den berörde. Tiderna som minskar handlar inte bara om en besparingsåtgärd, enligt Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Anna-Lena Johansson uppger i intervjun med Sveriges Radio att några kanske kommer att uppleva mindre social kontakt men att de med stora behov fortfarande kommer få sina hemtjänsttider.

Fackförbundet kommunal anser att tiderna redan är för korta och nu när tid för handlingen kortas ner från två timmar till 45 minuter hinner inte hemtjänstpersonalen med, menar Carmen Popa, arbetsplatsombud inom hemtjänsten.

– Vi kommer stressa dem och vi kommer själva att stressa, sade hon i går till P4 Radio Stockholm.