Problem med förskoleplats – startar daghem

Maria Berg och Christoffer Larsson startar familjedaghem i Upplands Väsby.
Maria Berg och Christoffer Larsson startar familjedaghem i Upplands Väsby.
Christoffer Larsson, Maria Berg och dottern Maxine i Upplands Väsby.
Christoffer Larsson, Maria Berg och dottern Maxine i Upplands Väsby.
När dottern fick en förskoleplats de inte hade önskat kände föräldrarna först en besvikelse. Men sen insåg de att det här var deras chans att starta en helt ny karriär tillsammans och bygga upp något eget.

När Maria berg och Christoffer Larsson fick dottern Maxine var de noga med att ställa henne i kö tidigt för att få förskoleplats. men trots att ansökan kom in när Maxine var tre månader fick de inte plats på något av deras tre val utan en förskola som låg längre bort från familjens bostad.

– Det funkade inte. Vi har reda stressiga morgnar med lämning varannan vecka på de andra barnens skola i Sollentuna. Varken skolan eller förskolan ligger på vägen till vårt jobb, säger Christoffer

– Att bli erbjuden en plats som vi inte ens hade önskat känns främmande för mig, säger Maria.

Chans till omvärdera karriären

Istället valde familjen en helt annan väg. De bestämde sig för att starta ett familjedaghem och börja en ny karriär som dagvårdare.

– Jag är lärare och har funderat på att starta familjedaghem tidigare. Jag har jobbat på förskola men att driva sitt egna familjedaghem ger en helt annan möjlighet att utforma verksamheten, säger Maria.

– När vi pratade om det drogs jag med. Innan har jag jobbat med IT men det känns roligt att få jobba med barn. Ur en knepig placeringssituation kom en möjlighet att omvärdera mitt arbetsliv, säger Christoffer.


 

Flest familjedaghem i Österåker

Så många familjedaghem finns det i kommunerna i norra Stockholm.

Källa: Respektive kommuns hemsida


Nu har de skickat in in en ansökan om att starta social omsorg, som är den officiella benämningen på familjedaghem. Bolaget Lillknoten är startat så får de godkänt av utbildningkontoret är de redo för att ge sig in i en helt ny karriär tillsammans som dagvårdare. Just att de gör det ihop tror Maria är en styrka.

– De flesta som har ett familjedaghem kan bli ensamma i arbetet men vi har alltid varandra. Vi är lika på många sätt men kompletterar varandra på annat vis. Framförallt har vi väldigt roligt ihop, säger Maria.

Deras verksamhet kommer sikta på många utomhusaktiviteter och utgå från Reggio Emilia filosofin. Kort och gott går det ut på att vuxna och barn tillsammans som medutforskare deltar i upptäckandet av världen istället för att vuxna ses som guider.

– Vi vill utgå från barnen och låta deras intresse avgöra planeringen. Säg att vi ska utforska ankor. om barnen känner sig klara med det efter en halv dag är det bra sen men vill de fortsätter vi i två veckor, säger Christoffer.

Vill få fler att satsa

Kommunen kommer fatta beslut om familjens ansökan den 11 oktober. Maria och Krsitoffer hoppas att deras val ska locka fler familjer att starta liknande verksamheter i Väsby.

– Jag blev förvånad över att det bara finns tre verksamheter här med tanke på att de finns många fler i Sollentuna. Vi har redan ett bolag så om fler vill starta upp kan de vända sig till oss, säger Maria.

Hur länge de kommer att hålla på om ansökan beviljas är inte bestämt utan de kommer köra på så länge det känns bra. Vad som loggar mest med upplägget är båda överens om.

– Att få vara hemma med sitt eget barn, säger Maria.

– Det är den bästa löneförmånen, säger Christoffer.

Fakta

Familjedaghem

Familjedaghem, eller social omsorg som är det officiella namnet, är ett alternativ till förskola som drivs av privata aktörer.

Utbildningskontoret i kommunen utreder ansökan från familjer som vill starta social omsorg.

Källa: Upplands Väsby kommun