Problem med lösa hundar i Älvsjöskogen

Okopplade hundar problem i Älvsjöskogen. Obs, genrebild
Okopplade hundar problem i Älvsjöskogen. Obs, genrebild
Trots att det råder kopplingstvång i Älvsjöskogen, springer det lösa hundar där.
Det skriver Älvsjö stadsdelsförvaltning, som hellre prioriterar en hundrastgård i Älvsjöskogen än renoverar den befintliga i Solbergaskogen.

Bakgrunden är ett medborgarförslag, där en invånare önskar en upprustning av hundrastgården i Solbergaskogen, vilket är den enda rastgården i stadsdelen.

Enligt invånaren behöver hundrastågården ”slussar” så att hundar inte kan smita ut genom grindarna när någon går in. Dessutom behövs en  liten hage intill för mindre hundar. ”Många tycker inte att stora hundar kan samsas med små hundar och ockuperar hundgården eller går helt enkelt förbi för att det är hundar av en annan storlek än deras egen därinne”, skriver personen i sitt brev.

Många tycker inte stora hundar kan samsas med små hundar

Ur medborgarförslaget

Men Älvsjö stadsdelsförvaltning har inga planer att renovera hundgården – i alla fall inte i år. Om det finns pengar över i parkinvesteringsbudgeten vill förvaltningen i första hand satsa på en hundrastgård i Älvsjöskogen.

Orsaken är att skogen nu är ett naturreservat och att det – trots kopplingstvång – finns problem med lösspringande hundar där.

Avslag även i Långbro och Sjöängen

Tidigare har förvaltningen avslagit förslag om nya hundrastgårdar på Sjöängen och i Långbro park.  Den 19 april ska politikerna säga sitt om saken.

Kolla in faktarutan nedan om du vill veta var du kan ha din hund utan koppel.

Fakta

Här kan du ha dina hundar lösa

Hundrastgården i Solbergaskogen, ovanför parkleken Kristallen, är den enda som finns i stadsdelen.

Norra Solbergaskogen har också ett så kallat hundrastområde, som avgränsas av parkvägen mellan Smyckegränd och Kristallvägen. Tidigare kunde hundar springa lösa i hela Solbergaskogen, men det ändrades vid ett beslut 2012.

Hundrastområden finns även i:

 – Herrängsskogen (grönområdet söder om Vantörsvägen mellan Guldregnsbacken och Svartlösavägen)

 – Herrängen (skogsområdet vid Maskrosstigen vid Långsjön)

 – Långsjö (Långsjöbranten)

 

 

Källa: Stockholms stad