Problem med kyltorn lyfts till regeringen

Beatrice Ask om legionellautbrottet
Efter Mitt i:s granskning - nu lyfts frågan om kyltorn och legionella till regeringen.
Efter Mitt i:s granskning - nu lyfts frågan om kyltorn och legionella till regeringen.
På fredag lämnar Beatrice Ask (M) in en skriftlig fråga till regeringen om anmälningsplikt för kyltorn.

Efter Mitt i:s avslöjande att fyra personer dog när de smittades av legionella som spridits från ett kylsystem på ett tak i Kista, lyfter nu moderaterna och Beatrice Ask frågan till regeringen och socialministern Annika Strandhäll (S).

Totalt smittades åtta personer i legionellautbrottet.

Händelsen inträffade förra sommaren men myndigheterna gick aldrig ut med någon information till allmänheten, och först efter sjätte fallet fick vården kännedom om smittan.

På fredag kommer Beatrice Ask (M) kommer lämna in en skriftlig frågan om anmälningsplikt för kyltorn till socialministern Annika Strandhäll (S).

Regeringen förväntas svara på frågan inom sju dagar.

– Det här är ett allvarligt problem och regeringen måste agerar nu och vidta åtgärder, har Beatrice Ask (M), talesperson i civilförsvars- och civilberedskapsfrågor, tidigare sagt till Mitt i.

Krävs åtgärder

Socialminister Annika Strandhäll (S) har tidigare berättat för Mitt i att regeringen ser allvarligt på legionellautbrottet som kostade fyra personer livet.

– Det är viktigt att detta nu hanteras på djupet, sa Strandhäll tidigare i veckan till Mitt i.

Utredningen för att hitta sittkällan drog ut på tiden. Anledningen är att ingen vet hur många eller var kyltornen finns eftersom de inte är anmälningspliktiga och många gånger servar verksamheter eller fastigheter som inte får någon tillsyn av miljöförvaltningen.

Efter Mitt i:s avslöjande kräver flera hårdare reglering av kyltorn. Bland andra miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) och Stockholms kommun.