ANNONS

Problem med fyrverkerier och smällare i hela länet

Från såväl bostadsområden som köpcentrum i hela länet anmäls problem med smällare och fyrverkerier som stör och förstör. Boende har fått in rakteter på balkonger och flera brevlådor, inklusive postens, har utsatt för skadegörelse.
Från såväl bostadsområden som köpcentrum i hela länet anmäls problem med smällare och fyrverkerier som stör och förstör. Boende har fått in rakteter på balkonger och flera brevlådor, inklusive postens, har utsatt för skadegörelse.
Det drar ihop sig mot nyår och på flera håll har man valt att tjuvstarta med raketerna – det märks inte minst hos polisen.
ANNONS

Från klockan fyra på måndagseftermiddagen fram till klockan tio på kvällen hanterade polisen ett 30-tal händelserapporter i länet som rör just fyrverkerier och smällare.

Sven-Erik Olsson på Stockholmspolisen berättar att de som ringer in och larmar ofta berättar att det är yngre personer som smäller av pjäserna trots att smällare är förbjudet och ungdomar under 18 år får inte köpa eller använda fyrverkerier.

Larmen kommer såväl från bostadsområdet som centrala platser som köpcentrum. Boende har fått in rakteter på balkonger och flera brevlådor, inklusive postens, har utsatts för skadegörelse.

– Som förälder tycker jag att man ska vara medveten om det ansvar man har. Det är inte tillåtet att lämna fyrverkeripjäser och sådana saker till minderåriga, säger Sven-Erik Olsson som tycker att föräldrarna borde skärpa kontrollen på sina ungdomar.

Eva Nilsson vid Stockholmspolisen tycker att larmen ökat i hela länet under de senaste veckorna.

– En del av dem som ringer in uppfattar det som att de blivit siktade på i vissa fall, säger Eva Nilsson.

Polisen kan dock inte prioritera larmen och åker ut i mån av tid.

– Om det orsakar skada eller börjar brinna så åker vi ut men annars är det tyvärr nedprioriterat, säger Eva Nilsson

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om polisen i Botkyrka som är trötta på att förlora resurser när polis och brandkår tvingas rycka ut för att släcka brinnande papperskorgar orsakade av smällare.

ANNONS

Enligt Eva Nilsson är problemet utbrett i hela länet men de södra delarna som Södertälje, Fittja och Botkyrka är mer drabbade.

– Det är mycket smällare och de som har husdjur tycker att det är förjäkligt, berättar Eva Nilsson och tillägger att människor hör av sig och är irriterade och har svårt att sova.

En annan som börjar bli riktigt trött på otyget är Agneta Halling i Järfälla som tycker att man helt ska förbjuda de stora raketerna. Hon berättar att det smällt en hel del på hennes gata och vid Riddarparken.

– Det är jobbigt när de börjar före jul och det är riktiga smällare, det har börjat redan klockan tio på morgonen, berättar Agneta Halling.

Hon tycker att de som smäller borde ha större förståelse både för människor och för de djur som skräms av ljuden.

– Det finns ju dem som går runt med dunjackor som kan fatta eld, säger Agneta Halling.

ANNONS