ANNONS

Problem med raketskjutningar i Järva

Polisen ser färre försäljningsställen i närområdet som ett sätt att minska antalet hänsynslösa raketskjutningar.
Polisen ser färre försäljningsställen i närområdet som ett sätt att minska antalet hänsynslösa raketskjutningar.
Vådliga raketskjutningar vållade oro i Järva i december. På nyårsnatten blev en ung man i Rinkeby skadad i huvudet. Kvällen före besköts en polispatrull.
ANNONS

Enligt polisen var problemen med vårdslösa fyrverkeriskjutningar i år värre än vanligt i Järvaområdet.

Under nyårsnatten gick Rinkebys medborgarvärdar runt i området. Vid Rinkeby torg möttes de av en ung man som hade träffats av en raket i skallen.

– Han hade fått ett jack i skallen och blödde. Hade den träffat vid ett öga hade han kunnat bli synskadad, säger medborgarvärden.

De tog in honom i sin lokal för att se över såret.

– Han hade blivit träffad när ungdomsgäng sköt raketer. Själv hade han inte skjutit raketer och skulle uppsöka sjukhus på egen hand, berättar medborgarvärden.

Det här var bara en av flera incidenter under jul- och nyårshelgen då ungdomar sköt fyrverkerier på enligt polisen ett vårdslöst sätt. Något som enligt polisen sker särskilt mycket i Järva.

– I andra områden köper man raketer för att skapa ett fint spel på himlen. Här är det ett problem att många riktar dem mot varandra, säger Niclas Andersson, chef för det lokala polisområdet.

På kvällen den 30 december blev poliser beskjutna med raketer vid Skårbygränd i Rinkeby centrum. Två poliser fick en briserande raket bredvid sig, vilket resulterade i ett övergående ringande ljud i deras öron. En liknande explosion drabbade även en femårig flicka som passerade förbi med sin mamma.

– Flickan blev väldigt chockad och det var ren tur att hon inte blev värre skadad, säger Per Undhammar, tillförordnad gruppchef på Järva lokalpolisområde och en av poliserna på plats.

ANNONS

Polisen har inga närmare uppgifter om hur flickan påverkades. Två pojkar i övre tonåren greps för försök till våld mot tjänsteman samt misshandel.

– Flickans chocktillstånd och ljudet som hon utsattes för var av den karaktären att brottet rubriceras som misshandel, säger Per Undhammar.

På nyårsnatten sköt ungdomar in fyrverkerier i biljetthallen till Rinkebys tunnelbanestation. Niclas Andersson menar att de här problemen måste kommunen, polisen och allmänheten hjälpas åt med att stävja.

– Det kan vara att jobba mot försäljningsdelen, kanske bör man minska antalet försäljningsställen i de här områdena, säger Niclas Andersson.

Fakta

18-årsgräns för inköp av raketer

Man ska ha fyllt 18 år för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier. Den som avfyrar raketer är ansvarig för att inte någon människa eller egendom skadas.

Brandförsvaret sköter tillsynen av handlare som fått rätt att sälja fyrverkerier.

Smällare eller fyrverkerier som bara ger knalleffekter är förbjudna i Sverige.

Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.