MP: Problem under lång tid i föreningen

Elin Olsson (MP), ordförande i Stockholmsregionen
Elin Olsson (MP), ordförande i Stockholmsregionen
En egen internutredning som Miljöpartiet gjort visar att det inom lokalavdelningen i Sundbyberg länge funnits en patriarkal attityd och en ledarskapskultur där man styrt med järnhand enligt Elin Olsson, ordförande i Stockholmsregionen.
Därför har man bett gruppledaren Siyamak Sajadian Sasanpour att lämna sina förtroendeuppdrag med omedelbar verkan.

Miljöpartiets distrikt i Stockholmsregionen har bett Siyamak Sajadian Sasanpour (MP) att lämna sina förtroendeuppdrag med omedelbar verkan.

– Vi fick kännedom om att det upprättats en arbetsmiljöanmälan i Sundbybergs kommun för ett par veckor sedan. Vi fick i samband med detta signaler om att det även fanns interna problem i avdelningen som vi såg behov av att skaffa oss en bredare förståelse för, säger Elin Olsson (MP), ordförande i Stockholmsregionen.

Partiet drog därför igång en egen internutredning, vilken baserat sig på intervjuer med aktiva medlemmar och medlemmar som av olika anledningar har hoppat av partiet på senare tid.

Fram kom att det under en längre tid pågått ett systematiskt användande av härskartekniker, en patriarkal attityd och en ledarskapskultur där man styrt med järnhand, berättar Elin Olsson.

Problem under lång tid

Redan under valrörelsen 2014 fick Elin Olssons föregångare kris-och konflikthantera i föreningen berättar hon.

– Föreningen har fått stöd i konflikthantering även längre tillbaka i tiden och problemen som vi identifierat kommer inte att försvinna bara genom att den här personfrågan löses. Maktutövningen har fått långtgående konsekvenser för enskilda medlemmar, vilket förstås är väldigt beklagligt och allvarligt. Med facit i hand borde vi ha agerat tidigare, där får vi lov att vara självkritiska, säger Elin Olsson.

Med facit i hand borde vi ha agerat tidigare

I måndags hade hon ett långt samtal med Siyamak Sajadian Sasanpour. När man sedan fått även kommunens rapport återberättad för sig, med all den kritik som den innehåller, så bad man honom att lämna alla sina förtroendeuppdrag.

Detta fick Elin Olsson dock framföra på sms, då Siyamak Sajadian Sasanpour inte gått att nå på annat vis, berättar hon.

– Vi hoppas att detta kan lösas i någon form av samförstånd och att lokalavdelningen agerar ansvarsfullt. Vi kan dock inte vänta hur länge som helst då signalerna från kommunhuset talar om en akut situation.

Distriktsorganisationen kan uppmana en person att avgå men det är bara partistyrelsen som kan besluta om mer långtgående åtgärder, berättar Elin Olsson. Distriktsstyrelsen sammanträder ikväll.