ANNONS

Problemen med vattenskotrar ökar: ”Det är som ett dagis där ute”

Vattenskoter. Hornsbergs strand. Sjöpolis.
Många förare på vattenskoter saknar sjövett.
Fartmonster på vattenskotrar är ett växande problem för sjöpolisen – framför allt vid badplatser i centrala Stockholm.
– Det är som ett dagis där ute, säger sjöpolisen Oscar de Soto.
ANNONS

Varje dag får sjöpolisen mängder av mejl och telefonsamtal från upprörda stockholmare som tröttnat på vattenskotrar som kör alldeles för fort.

Mest upprörda är boende och badare vid Hornsbergs strand, Liljeholmen, Årstaviken, Norrtälje, Södertälje och Dalarö.

– Folk är både ledsna och förbannade. Det finns boende vid Hornsbergs strand som flyttade dit för att det var nytt och fräscht men som nu överväger att flytta därifrån för att det är en sådan oreda på vattnet, säger Oscar de Soto som är inspektör vid sjöpolisen.

Växande problem

Bara härom veckan greps en man just vid Hornsbergs strand efter att ha kört vårdslöst på en vattenskoter och utsatt omgivningen för fara.

Problemen med vattenskotrar har ökat successivt under de senaste tre åren och klassas i dag som ett stort bekymmer av sjöpolisen.

– Det är som ett dagis där ute. Många av dem som stoppas har ingen aning om varför det står en sjua på bergväggen intill eller hur fort sju knopp egentligen är, säger Oscar de Soto.

Fungerar i skärgården

Anledningen till att förare på vattenskotrar stoppas är framför allt för att de kört för fort, kört för nära badplatser eller på annat sätt utsatt människor i sin omgivning för fara.

ANNONS

En hastighetsöverträdelse ger till minst en tusenlapp i böter medan vårdslöshet i sjötrafiken leder till en anmälan och åklagare kopplas in.

– Det är inte vattenskotrarna i sig som är problemet. Ute i skärgården används de i princip som cyklar och skapar aldrig någon oreda. Det är när personer utan sjövett, oftast unga män, får tag på en vattenskoter och ska showa för sina vänner som det blir problem.

Oftast försvinner fartmonstrerna när vi dyker upp

Oscar de Soto

Polis i fält hjälper

För att få bukt med problemen har sjöpolisen i sommar köpt in två egna vattenskotrar för att hålla ordning på vattnet i innerstaden.

Det har visat sig att synlighet i områdena när problemen är som störst har gett mest effekt på sjöbuset.

– Oftast försvinner fartmonstrerna när vi dyker upp. Många har också en tendens att sänka farten när de ser oss komma, säger Oscar de Soto.