Problemfylld ­förskola ska rivas

För en månad sedan evakuerades barnen.

Snart kan Solrosbackens förskola rivas.

– Det är dags för hus­et att dö, konstaterar Richard Hultman på stadsdelsförvaltningen.

På Solrosbackens förskola på Bifrostvägen i Flysta är det problem med det mesta. Ventilationen krånglar, det är svårt att hålla varmt på vintern och det är problem med både fasad och bjälklag. Nu ansöker fastighetsägaren Sisab, på uppdrag av Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, om att få riva huset. Husets livslängd är helt enkelt slut.

– Det hade kanske gått att hålla liv i det ett par år till, men det är inte värt pengarna, säger Richard Hultman på stadsdelsförvaltningen.

– Man kan inte hålla på med konstgjord andning för ett hus som ändå är på väg att dö.

För en månad sedan flyttades de dryga 30 barnen över till andra förskolor i området. För tillfället finns något färre förskoleplatser i Spånga, men om några år pekar prognoserna på att barnkullarna ökar igen. Tanken är nu att få en helt ny byggnad på plats för de kommande behoven.

Det är dock inte gjort i en handvändning. Hittar Sisab en lösning som kan rymmas inom den befintliga detaljplanen tar det tre fyra år innan en ny byggnad kan vara inflyttningsklar. Om detaljplanen behöver ändras kan det ta ytterligare ett par år.

– Men vi vill så långt det är möjligt ha moderna och bra lokaler för barnen, så det är bara att göra, säger Richard Hultman.

Man kan inte hålla på med konstgjord andning för ett hus som ändå är på väg att dö.