Problemhund bet granne – matte tvingas koppla

schäfer bet granne matte tvingas koppla och sätta munkorg
Länsstyrelsen tvingar nu ägaren att sätta munkorg och kort koppel på hunden. (Genrebild – hunden på bilden har inget med nyheten att göra)
Vid tre olika tillfällen har hunden bitit förbipasserande. En grannes arm, en förbipasserandes kappa och en annan hund har alla fått känna av den struliga schäferns käftar. Nu tvingas matte sätta munkorg och kort koppel på vovven.

I april i år fick polisen in en anmälan om att en person blivit biten av en hund. Anmälaren var på väg ner till tvättstugan när en kvinna kommer ut ur sin lägenhet tillsammans med sin schäfer. Enligt anmälan har ägaren inte kontroll över hunden, som skäller och hoppar runt.

Till slut biter den tag i armen på grannen, som dagen efter fick uppsöka läkare.

Hundens matte, en kvinna från Järfälla, avfärdade bettet som ett nafs och hörde aldrig av sig till sin granne för att se hur det gick.

Försvaret: Hunden halkade

Det visade sig inte vara första gången hunden ställt till oreda. I november förra året gick en annan polisanmälan vidare till Länsstyrelsen. Den gången ska schäfern ha attackerat och bitit en annan hund när de varit ute på promenad. Och i april samma år fick en förbipasserande sin kappa sönderbiten av hunden.

Ägaren har försvarat sin hund med att grannen i trapphuset var den som sträckte sig fram för att hälsa. Hunden ska då ha halkat på golvet och rispat grannens arm.

Hon menar också att hennes hund inte kan vara skyldig, eftersom ett schäferbett ger mer omfattande skador, som kräver att man syr.

Tvingas sätta koppel och munkorg

Men Länsstyrelsen verkar inte köpa förklaringen. I ett beslut slår de nu fast att kvinnan brustit i tillsynen av hunden och att hon ”saknar insikt i vilket strikt ansvar och vilka skyldigheter man har som hundägare”, samt att hon ”saknar vilja och förmåga att förebygga uppkomsten av framtida skador”.

Hon måste därför framöver sätta munkorg på schäfern och ha den i ett max två meter långt koppel vid all vistelse utomhus och i alla miljöer där det finns chans att möta andra människor, som till exempel trapphus, källare, loftgång, hiss och parkeringsgarage.