ANNONS

Se upp – annars ryker servitutet

Många servitut i Nacka behöver förnyas, något få ens känner till.
Många servitut i Nacka behöver förnyas, något få ens känner till.
Det stora flertalet av berörda Nackabor, nästan 98 procent, har inte gjort det.
Många vet förmodligen inte ens om det.
Och Nacka sticker ut.
Men än finns gott om tid.
ANNONS

Vad det handlar om?

Servitut.

Och då om servitut som är äldre än 50 år gamla, inskrivna före 1 juli 1968.

Lantmäteriet rensar nu upp i djungeln av servitut, inte bara i Nacka utan över hela landet. Fastighetsägare som vill ha kvar sitt servitut skulle ha meddelat detta före årsskiftet.

Ett servitut är knutet till en viss fastighet och är en rätt för en fastighet att använda en annan fastighets väg eller brunn med mera.

Sticker ut

Nacka kommun sticker enligt Lantmäteriet ut när det gäller antal servitut, åtminstone jämfört med jämförbara kommuner.

I Nacka finns 17 700 avtalsservitut.

Olof Unger, lantmätare på Lantmäteriet, säger att i Nacka har ”nästan varenda villatomt” som bildades mellan 1900 och 1950 villaservitutet.

Exploatörer och grannar har en gång i tiden velat garantera att fastigheter inte styckas av med risk för oönskad förtätning och inte används till annat än till villabebyggelse. Man kan ha varit rädda för att exempelvis få in verkstäder och andra störande verksamheter i villaområden.

ANNONS

Numera regleras sådana frågor normalt i detaljplaner.

Flertalet har tjänat ut

Efter att ha gjort en kontroll för Lokaltidningen Mitt i Nackas räkning bedömer Olof Unger att majoriteten av de 17 700 servitut som finns i Nacka har tjänat ut sitt syfte och ersatts av modernare detaljplaner. Men servituten ligger kvar och skräpar i systemet och tvingar Nacka kommun och fastighetsägare att ta med servituten i sina handlingar vid planarbete eller när fastigheter ska säljas.

– Man måste ta upp alla rättigheter i detaljplaner och de måste utredas vid lantmäteriförrättningar, säger Olof Unger.

Det leder till en massa onödiga frågor som en säljare eller kommun måste svara på.

– Det är bland annat därför vi gör det här, för att få bort inaktuella inskrivningar och höja kvaliteten på registret, säger Unger.

Gissade på hälften

Lantmäteriet hade innan myndigheten började att titta på förekomsten av servitut bedömt att hälften av servituten i landet är utan betydelse. I dag har Lantmäteriet ändrat uppfattning, det handlar om långt fler, majoriteten av servituten saknar betydelse.

I Nacka bedömer Olof Unger att av de 17 700 avtalsservitut som finns behöver omkring 2 000 förnyas, resten kan rensas ut:

– Det är en grov gissning, säger Unger.

Långt ifrån alla 2 000 avtalsservitut har dock förnyats. I början av den här veckan hade knappt två procent, 39 servitut, förnyats. Olof Unger lugnar berörda fastighetsägare, den som har ett servitut som behöver förnyas har fram till sista december i år på sig. 

Kan kontrollera även senare

Fastighetsägare kan förnya servitut även efter 2018. Servitutet kommer visserligen inte att synas i registren men Lantmäteriet har möjlighet att göra kontroller och avgöra om det finns servitutet eller inte på en viss fastighet.

Fastighetsägare som har servitut som inte behöver förnyas behöver inte göra någonting.

– Servitutet tas bort i början av 2019, säger Unger.

Fakta

Så kan du förnya ditt servitut

Mer information finns på lantmäteriets hemsida, lantmateriet.se. Där kan du hitta information om din fastighet och även anmäla förnyelse.

Källa: Lantmäteriet
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.