ANNONS

Tyresö i centrum i Jonas romandebut

Jonas Hafréns debutroman är en dramakomedi om girighet och människors jakt på pengar.
Jonas Hafréns debutroman är en dramakomedi om girighet och människors jakt på pengar.
Jonas Hafrén är född och uppvuxen i Tyresö – nu romandebuterar han.
I boken "Pantbanken" spelar hemkommunen en viktig roll.
– En av bokens dramatiska vändpunkter händer i Tyresö centrum, säger han.
ANNONS

Jonas Hafrén, 48, är docent i biokemi i grunden och har arbetat världen över i bland annat USA, Japan och Frankrike. Men det var i Tyresö som han växte upp och bodde tills han var 20 år. Och i debutromanen ”Pantbanken”, en dramakomedi om en misslyckad pantbanksägare, spelar hemkommunen en viktig roll.

– En av  huvudpersonerna bor på Mellanbergsvägen och en av bokens dramatiska vändpunkter händer i Tyresö centrum, säger Jonas Hafrén.

Kretsar kring pantbanksägare

Det var rätt självklart för honom att väva in Tyresö i berättelsen.

– Det är enklare att skriva om saker och platser man vet mycket om. Det ska tydligen vara särskilt vanligt i författares första böcker att ha med mycket från sitt eget liv.

Att romanen kretsar kring en pantbanksägare beror på att en god vän till Jonas Hafrén började jobba på just en pantbank. Vännen berättade ofta roliga och spännande historier om saker som hände på arbetsplatsen. Det kunde vara om märkliga kunder, men även om rånförsök.

– Till slut hade jag samlat på mig så många roliga historier att jag hade underlag till en bok som kretsade kring just en pantbank.

Varvar drama med humor

Historen i ”Pantbanken” förs framåt av en rad dramatiska händelser och kretsar kring människors girighet och jakt på pengar. Men det varvas hela tiden med humor och ett färgstarkt persongalleri. Men att boken blev en dramakomedi var ingen självklarhet.

– Jag försökte först skriva en riktigt hårdkokt deckare, men fick inte till det. Då tipsade förläggaren om att släppa det hårda. Så jag skrev om och fokuserade lite mer på det roliga, det passade mig.

I sitt yrke som forskare får Jonas Hafrén skriva mycket, till exempel rapporter och ansökningar. Han tycker om den delen av arbetet och hade en längre tid velat skriva en roman. Till slut satte han igång.

Tog två år

I ungefär två år arbetade Jonas Hafrén på boken som släpptes i slutet av Juni. Han fick skriva om boken tre gånger innan något bokförlag ville ge ut den.

– Det kändes väldigt skönt när de nappade, att få ta steget och bli författare.

När han väl var igång med att skriva kunde Jonas Hafrén inte sluta. Del två i ”Pantbanksserien” är redan färdigskriven och kommer ut i början på nästa år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.