JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Professorn: Julen kan öka ensamheten

Att känna sig utanför på julafton kan spä på en redan upplevd ensamhet.

Att känna sig utanför på julafton kan spä på en redan upplevd ensamhet.

Wira restaurang

20231215113346
20231215113248
2023-12-15
11:33

Kalle Anka. Skinka. Samvaro. Den perfekta julen. Bär du på känslan av ensamhet kan högtidens alla ingredienser dock bli en isolerande cocktail, enligt en forskare.

Julafton. Klockan har slagit 15.05, Kalle Anka börjar på tv. Kanske knäcker du en nöt, kanske i samvaro med familj och vänner, kanske efter att ha ätit skinka, lutfisk och annan mat ett julbord väntas ha.

Kanske sitter du med där framför teven men med en känsla av utanförskap. Kanske firar du julen i ensamhet. Oavsett, högtiden vi kallar julafton kan spä på en redan befintlig ensamhetskänsla.

– Om det är en högtid som betyder mycket för en och man har bilden av att alla andra firar den ihop med någon medan man sitter själv, då är det sannolikt att man upplever ensamhet, säger Lena Dahlberg, professor i socialt arbete på Högskolan Dalarna.

Lena Dahlberg.

Lena Dahlberg.

Helmer McKee

Hon har bland annat studerat hälsoeffekter ensamhet kan ha på personer 75 år och äldre.

– Dels påverkar ensamhet den psykiska hälsan, dels ökar ensamheten risken för till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, och det finns en ökad risk för dödlighet.

Bland övriga åldersgrupper ser det olika ut.

– Ensamhet brukar vara ganska vanligt bland ungdomar och unga vuxna, sedan är förekomsten låg ganska långt upp i hög ålder.

Hur ungdomar och vuxna påverkas av ensamhet har Lena Dahlberg inte undersökt.

– Flera av de större forskningsöversikter som gjorts gäller befolkningen generellt, vilket dock inte betyder att sambanden finns i samtliga åldersgrupper.

Under julen vill de flesta inte sitta ensamma, det finns en förväntan om att julen ska handla om samvaro.

"Finns en förväntan"

Julen är en tid på året som kan öka känslan av ensamhet, säger Lena Dahlberg.

– Under julen vill de flesta inte sitta ensamma, det finns en förväntan om att julen ska handla om samvaro.

Har du några råd?

– Man får försöka ta kontakt med någon man känner eller söka sig till grupper som finns, om det är det man vill ha. Jag tror inte man ska lägga hela ansvaret på den enskilda individen, vi runt omkring har ett ansvar, samhället har ett ansvar att vara tillgängligt, att det går att ta sig till den där aktiviteten och att det går en buss när jag ska tillbaka. Så det är många pusselbitar.

Alkohol påverkar

Antalet självmord brukar öka under den här tiden på året, enligt Margda Waern, professor och överläkare i psykiatri på Göteborgs universitet, men inte under julen.

"Sett till specifika dagar sker flest suicid (självmord) på nyårsdagen, men även 1 mars", skriver Margda Waern i ett mejl.

Sannolikt spelar hög alkoholkonsumtion under nyårsafton in som en viktig delförklaring.

"Det är hos män man ser den ökade risken på nyårsdagen. Har man det jobbigt med sin psykiska hälsa och vaknar på nyårsdagen efter en natt med mycket alkoholförtäring kan man ha det riktigt risigt och man tappar framtidshopp. Det kan gå fort från tanke till handling. Män har svårare att söka vård i sådana situationer, och då riskerar man att ta sitt liv som en lösning på sina livsproblem".

Kort om ensamhet

Forskarna skiljer på social isolering (frivillig) och ensamhet (ofrivillig ensamhet).

En person kan ha väldigt få sociala relationer och är nöjd med det och upplever inte ensamhet.

En annan person kan ha flera sociala relationer och ändå uppleva ensamhet.

Antalet sociala relationer är inte avgörande utan också djupet i relationen, om man har någon att anförtro sig hos.

Så många besväras av ensamhet:

Av samtliga invånare (fr 16 år): En av fyra personer

16-29 år: En av tre personer

85 år- och äldre: En av fyra personer

Källa: Lena Dahlberg, Folkhälsomyndigheten

Hjälpnummer om du mår dåligt

Sjävmordslinjen 901 01

Humanistisk medmänniska 010-551 55 90 

Jourhavande medmänniska 08-702 16 80

Jourhavande präst 112 (be att få tala med jourhavande präst)

Mansjouren 08-30 30 20

Bris för barn 116 111

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50

Om du har tankar eller planer på att ta ditt liv, eller oro över att någon i din närhet riskerar skada sig själv eller någon annan allvarligt, kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112.

Källa: 1177

AndersGustafsson
08-550 550 87

Senaste nyheterna

Nakterhusskolan i Vega kan läggas ner nästa år.

Nakterhusskolan i Vega kan läggas ner nästa år.

Haninge kommun

Skola kan bli privat – föräldrar tar strid: "Känner sig lurade"

Nyheter

Politiska styret kan lägga ner grundskola ✔ Blixtinsatt möte ska bana väg för friskola ✔ Ilska bland föräldrar

Lina Sjökvist driver Gustavsbergs zoo och säljer enbart lagliga burar. Här med Lars Beckman (M).

Lina Sjökvist driver Gustavsbergs zoo och säljer enbart lagliga burar. Här med Lars Beckman (M).

Privat

Rikspolitiker besökte lokala zoobutiken i Gustavsberg

Nyheter

Ämnet: Hur kan man stoppa olagliga burar som säljs på nätet?

Frejas Café fick flest röster i pepparkakshustävlingen.

Frejas Café fick flest röster i pepparkakshustävlingen.

AB Solom

Frejas Café gjorde årets pepparkakshus

Nyheter

Vann med 44 procent av rösterna ✔ Lyckad pepparkakshusplundring i kommunhuset

Klara är professionell gosare – cuddling på heltid

Klara Ward får ofta svara på frågor om prostitution och moraliska gränser när folk får höra att hon jobbar med cuddling, "det är väldigt känsligt det här med beröring", säger hon.

Klara Ward får ofta svara på frågor om prostitution och moraliska gränser när folk får höra att hon jobbar med cuddling, "det är väldigt känsligt det här med beröring", säger hon.

Pekka Pääkkö

20250121143302
20250121151426
2025-01-21
14:33
2025-01-21 15:14

Klara Ward gosar på heltid. Men att jobba med cuddling, eller närhetscoachning, är inte alldeles enkelt.

– Det är rätt känsligt med beröring, säger hon.

Nere i källaren på Norrbackagatan sprider doftljusen en känsla av lugn. På golvet ligger en madrass. Här tar Klara Ward emot folk i behov av närhet. Sedan två år tillbaka arbetar hon som massör och ”professionell gosare” eller cuddler. Det hela började med så kallade kramkalas – ett gäng träffas för att helt enkelt krama varandra.

– Efter pandemin saknade jag kontakt med andra människor och såg att även andra gjorde det. Jag gick massagekurser och märkte att det inte räckte för alla. Kramkalasen var lätta och roliga, men det fanns även ett större behov än så, säger hon och tar en klunk ur den stora tekoppen.

Ibland kan det vara utmattande att jobba med att ge beröring, tycker Klara Ward. Sådana dagar är hon tydlig med det när hon kommer hem.

Ibland kan det vara utmattande att jobba med att ge beröring, tycker Klara Ward. Sådana dagar är hon tydlig med det när hon kommer hem.

Privat

I Japan har ”gosande” varit ett begrepp i över tio år. Även i USA har det länge pratats om det ur ett mer terapeutiskt perspektiv.

Klara Ward beskriver det som ”fysisk KBT” eller närhetsträning. Själv undviker hon begreppet terapi men tar emot personer i behov av fysisk närhet, som är osäkra över till exempel handsvett eller behöver lära sig att bli tagna på igen.

– De flesta som kommer hit är blyga män som är lite obekväma. De kanske är frånskilda och längtar efter närhet. Man kanske inte har varit nära någon på tio år och vet inte hur man ska göra, säger hon.

– Även kvinnor kommer hit. De vill våga vara nära någon igen, kanske har de varit med om tjatsex, våldsamma relationer eller övergrepp.

Tydliga gränsdragningar

Innan hon började med cuddling jobbade hon med it på Spotify. Förutom lokalen i Birkastan tar hon emot folk hemma i vardagsrummet på Lidingö. Ett möte börjar alltid med ett samtal och tydliga gränsdragningar, särskilt fysiska. Det hela ska vara påklätt och icke-sexuellt, understryker hon.

– Vi kan skeda och lyssna på musik. Någon vill kanske bara ha en hand på armen, andra vill krama direkt.

Händer det att någon tänjer på gränserna?

– Det händer absolut att folk får sexuella känslor. Att vilja pussa på munnen är vanligt, men då lugnar vi ner det. Vi håller det tryggt och stillsamt. Det är en del av det terapeutiska att vara medveten om vad som händer i kroppen, att hitta närvaro och inte gå på autopilot. Vad händer i kroppen om jag kliar dig i nacken till exempel?

De flesta kunder går bara enstaka gånger.

– Ofta väcks det en livsgnista efteråt. Känner man sig riktigt ensam länge kan man börja vända sig bort. Jag får dem att känna sig som en del av flocken igen.

Klara Ward delar lokalerna i Birkastan med en tantramassör, shaman och wombhealer. Tarotkort, kristaller, ljus och mycket annat tillhör den senare.

Klara Ward delar lokalerna i Birkastan med en tantramassör, shaman och wombhealer. Tarotkort, kristaller, ljus och mycket annat tillhör den senare.

Pekka Pääkkö

En av dem som besökt mottagningen är "Noah", som egentligen heter något annat.

– Jag upplevde att jag fått väldigt lite snäll beröring i mitt liv. Eftersom jag har varit sjuk har det varit mycket nålstick och behandlingar som gjort ont. Jag började gråta när någon tog snällt på mig, typ en sköterska som klappade mig på axeln.

– För mig var det mitt i prick att få komma till någon som är professionell och inte förväntar sig något tillbaka. Annars kanske man går på krogen och försöker ligga för att få närhet, men det är inget för mig. Det skulle nog bara blivit värre då. Vid fysisk beröring upplever man att tiden blir längre. En hand på en axel ger upplevelsen av att man umgåtts längre och kommit närmare varandra. Det skulle sjukvården kanske kunna tänka mer på: Beröringens kraft.

Klaras cuddling

Namn: Klara Ward.

Ålder: 46

Bor: Lidingö, Brevik.

Familj: Två tonårsdöttrar.

Jobb: Tantramassör och gosproffs, både i Birkastan och på Lidingö.

Intressen: Går i skogen, läser om rymden, gå på workshops, personlig utveckling.

Källa: Mitt i

EmilSalmaso
08-550 551 15