Min lokala hjälte

Proffs och nybörjare – alla ska med på Ingaröläger

Love, 9, tränar med Kevin Walker.
Love, 9, tränar med Kevin Walker.
Ingarö idrottsplats förvandlas på tisdag till ett idrottscamp för alla barn, oavsett bakgrund och nivå. Här är det minst lika viktigt att vara en sjysst lagkompis som att göra mål.

Kevin Walker och Kennedy Bakircioglu är på plats och bjussar på sina bästa tricks.

På tisdag är det invigning för Sports Hearts Camp på Ingarö. Ingaröparet Malin och Chris Härenstam kickar igång idrottslägret för andra året i rad och 200 barn deltar, och kända sportprofiler som Hammarbys Kennedy Bakircioglu och Djurgårdens Kevin Walker är på plats.

Hit kommer man för att träna och ha kul, men syftet är större än så.

– Vi vill visa på alla människors lika värde och använda idrotten som verktyg för att stärka självkänslan hos deltagarna, oavsett vilken nivå de är på. Flera är jätterutinerade, andra kommer från utanförskap, några har knappt provat idrott. Vi tar emot alla, oavsett om de har en sjukdom som gör det svårt för dem att hitta sin plats, eller om de varit på andra läger och inte känt sig sedda, säger Malin Härenstam.

Eller så har de inte haft möjlighet att åka. Alla de familjer som ansökt om att få delta gratis under Ingaröveckan har fått det.

– Vi hoppas kunna utöka gratisplatserna. En ensamstående mamma som inte har en krona över kan ändå kunna skicka sitt barn på läger, säger Malin.

Här är det minst lika viktigt att vara en bra lagkompis som att göra mål. Vara en sjysst motståndare, klappa om en målvakt som släppt in mål. Visa respekt.

Från ifjol har lägret växt sig större. Man har utökat från en till tre idrotter: fotboll, friidrott och innebandy. Gruppledarna, bland andra friidrottaren Malin Ewerlöf och tidigare förbundskapten i fotboll Tommy Söderberg, coachar och peppar.

Efter kontakter med flyktingmottagningen i Värmdö har man knutit till sig nyanlända ungdomsledare.

– När man inte kan engelska eller svenska blir idrotten ett sätt att mötas. De får ett första jobb och får vara goda förebilder, säger Malin Härenstam.