ANNONS

Kända profiler öppnar restaurang utan meny

Hanna Nordmark, Jens Dolk och Daniel Roos är hjärnorna bakom restaurangkedjan K-märkt.
Hanna Nordmark, Jens Dolk och Daniel Roos är hjärnorna bakom restaurangkedjan K-märkt.
Restaurangkedjan K-märkt öppnar nytt i Solna strand. Bakom satsningen står bland annat Jens Dolk som beskriver ett koncept med miljötänk i fokus.

– Man kan säga att vi lurar våra gäster, men utgången blir bra för både de själva och miljön.
ANNONS

Lunchhungriga i Solna strand kan snart se fram emot en ny restaurangsatsning. Under våren 2019 öppnar restaurangen K-märkt i kontorsfastigheten Grow.

Restaurangen kommer ligga belägen på entréplan i den 25 000 kvadratmeter stora byggnaden och vara tillgänglig för både kontorsarbetare och allmänheten.

Välkända namn

Bakom konceptet står en trio av välkända namn inom restaurangbranschen; konditorn Daniel Roos, kocken Hanna Normark och kyparen Jens Dolk.

Solnasatsningen blir den femte restaurangen i ordningen och den första öppnades för tre och ett halvt år sedan på Östermalm. Det är från den inspirationen har hämtats inför den nya öppningen, berättar Jens Dolk.

Han säger att visionen är att förena volym och kvalitet, med ett aningen udda koncept; K-märkt har ingen meny och varken kockarna eller gästerna vet innan vad som väntar.

Bakom konceptet ligger ett tydligt miljötänk.

– Det här möjliggör att vi kan köpa råvarorna väldigt sent på natten dagen innan, sånt som andra inte vill ha, som det finns för mycket av eller som har gått ut i datum, säger Jens Dolk.

En vanlig reaktion är att folk blir konfunderade och frågar om de lagar mat på gamla råvaror, men egentligen handlar det om att ta vara på dem innan de blir dåliga.

– Genom detta slipper våra leverantörer slänga mat, och vi får möjligheten att köpa in det till ett billigare pris. På så sätt kan vi erbjuda mat som egentligen inte finns på en lunchbuffé.

ANNONS

”Lurar våra gäster”

Köket kommer att vara beläget ute vid själva buffén och maten tillagas på minuten, vilket enligt Jens Dolk också är en del av miljötänket då det förhindrar att tillagad mat behöver slängas.

I och med att morgondagens meny aldrig är spikad kan råvarorna som blir över istället användas nästa dag.

Den sista pusselbiten är att buffén, som köps i hektopris, är ”bak och fram”; du börjar med att ta grönsaker och avslutar med proteinet och kolhydraterna – ett försök att minska gästernas köttkonsumtion.

– Man kan säga att vi tvingar, eller lurar, våra gäster, men utgången blir bra för både de själva och miljön.

Fel bild av Solna strand

På frågan om varför de valt att öppna restaurangen i just Solna strand blir svaret ett skratt.

– Det första vi tänkte när vi fick förfrågan var ”absolut inte”. Vem vill öppna en kvalitativ restaurang i ett sunkigt industriområde utanför stan?, säger Jens Dolk.

Efter att ha sagt nej till erbjudandet bestämde han sig för att åka dit och se om hans negativa bild faktiskt stämde.

– Då insåg jag mitt misstag. Jag hade inte varit där på 20 år och Solna strand är ju inte längre vad det en gång var. Det är ju cityfolk med moderna behov. Jag fick äta upp min hatt.