ANNONS

TV-programmet fick henne att bli klimatsmart

Petronella Gillgren var först skeptisk programmet, men tyckte sedan att det var kul.
Petronella Gillgren var först skeptisk programmet, men tyckte sedan att det var kul.
Enskedebon Petronella Gillgren, 23, åt kött varje dag, duschade länge och gjorde ofta weekendresor. Hennes medverkan i SVT-programmet Zero impact fick henne att byta livsstil.
– Nu äter jag veganskt tre dagar i veckan, åker kommunalt och tänker mig verkligen för, säger hon.
ANNONS

Petronella Gillgren och hennes familj är med i det tredje avsnittet av UR-produktionen Zero Impact som sänds på SVT den 8 mars. Under 30 dagar ska de testa om de kan få ner sitt koldioxidutsläpp med 80 procent, från 12 ton till FN:s mål på 2 ton per person och år.

– Det var svårt för jag hade precis flyttat när utmaningen började. Jag hade inget matbord och inte tillräckligt med stekpannor och kastruller. Jag handlade lite grejer, men inte alls så mycket som jag skulle ha gjort annars. Det var tufft, säger hon.

Hur levde du innan?
– Jag hade inte alls miljötänk. Jag beställde grejer på nätet, duschade hur länge som helst och åt mycket kött. Jag skulle säga att jag åt kött alla dagar i veckan. Jag gjorde många små flygresor, weekendresor hit och dit.

Hur levde du under utmaningen?
– Jag åt helt veganskt. Jag drog ner på bilkörandet, gick eller cyklade och åkte kollektivt. Sedan blev jag medveten om andra saker som att släcka lampor, jag började tänka efter i allt jag gjorde.

Vad var det svåraste?

– Man har varit så van att bara dra kortet, köpa den man vill ha. Det är så enkelt med den tekniken vi har och det sättet vi lever på i Sverige. Jag brukade resa mycket, det var svårt när mina vänner fortsatte göra det och jag inte kunde följa med. Men jag köpte faktiskt en flygbiljett till Holland under utmaningen,

Petronella Gillgren nådde inte riktigt målet, utan kom ner till drygt 3 ton koldioxid. Men utmaningen har förändrat hennes livsstil.

Hur lever du idag?

– Jag tänker mig för, det var länge sedan jag åkte iväg på en weekend. Jag äter veganskt tre dagar i veckan, släcker lamporna efter mig, åker kommunalt. Jag har verkligen förändrats och vill gärna förmedla det jag har lärt mig till andra.

ANNONS