Projektet Studentskrapan svajar – men ska räddas

Studentskrapan som Prime Living skulle bygga ska bli landmärke i Roslags-Näsby
Studentskrapan ska bli ett landmärke i Täbys nya stadsdel Roslags-Näsby.
Täby kommuns prestigeprojekt Studentskrapan svajar rejält redan innan det ens är klart.
Mitt i kan avslöja att skandalomsusade byggherren Prime Living kastar in handduken.

Det planerade studentboendet med 17 våningar är tänkt att bli ett landmärke i den nya stadsdelen Roslags-Näsby, men mörka moln har sedan i höstas hängt över byggprojektet.

Prime Living har stora problem

Byggherren Prime Living har dragits med svåra ekonomiska problem och ett av deras studentboende har så allvarliga brister att boende evakueras akut. Tidningen byggnadsarbetaren avslöjade i höstas också att byggherren anlitat entreprenörer med kriminella koppling – det rör sig om svartjobb, misshandel och förberedelse till mord.

Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Täby, har varit starkt oroad av allt som framkommit om Prime Living, samtidigt som kommunens tjänstemän klagat på förseningar eftersom det varit svårt att nå bolaget.

– Det är naturligtvis oroväckande uppgifter. Vi vill inte ha oseriösa aktörer som är med och utvecklar Täby, sa Algernon till Mitt i Täby i oktober förra året.

”Inte säker på att de bygger studentlägenheter”

Prime Livings vd Hans Sandén, avslöjar nu att projektet i Täby överlåtits till en kollega i branschen, DGF Projektering.

– Jag är inte säker på att de bygger studentlägenheter, men det blir lägenheter i alla fall, säger Hans Sandén.

Krävs politiskt beslut först

Johan Algernon bekräftar när Mitt i Täby når honom att Prime Living hoppar av projektet. Han förväntar sig att överlåtelsen av byggrätten ska godkännas i kommunstyrelsen nästa vecka.

– Det är en väldigt viktig byggnad eftersom den ligger precis vid stationen. Det blir ju en entré till Täby och Roslags-Näsby.

Johan Algernon (M) tillbakavisar dock uppgiften från Prime Livings vd om att det inte ska bli studentboende.

– Det kommer fortfarande att bli studentbostäder, understryker Johan Algernon.

Algernon: En seriös aktör

Täby kommun har hittills goda erfarenheter av byggherren DGF Projektering, som vill ta över bygget av Studentskrapan. Bolaget har redan tre andra planerade byggprojekt i Roslags-Näsby, bland annat ett projekt granne med den akutella tomten och ”det är en fördel att frågorna kan hanteras av en och samma aktör”, skriver kommunen.

– Det blir en jättebra lösning. Vi får jobba med en seriös aktör som kan området, säger Johan Algernon.