Rädd för promenader i mörkret? Låna en hund!

Elin Bjurström startade en grupp för dem som vill låna en hund till promenaden.
Elin Bjurström startade en grupp för dem som vill låna en hund till promenaden.
Elin Bjurström på promenad med hundarna.
Elin Bjurström på promenad med hundarna.
Elin är van vid skogen men den som inte går lika ofta kan känna sig rädd, tror hon.
Elin är van vid skogen men den som inte går lika ofta kan känna sig rädd, tror hon.
Elin Bjurström märkte att färre gick i skogen. Nu drar hon igång en grupp där den som är rädd för att gå själv kan få sällskap med en lånad hund eller en person i liknande sits.
– Det är ett försök till att få folk att hjälpas åt med att skapa trygghet, säger Elin Bjurström.

Själv är Elin Bjurstöm ute och går i skogen varje dag med sina hundar – vare sig det är ljust eller mörkt utomhus. Men hon tycker att det har blivit glesare på stigarna i skogen.

– Jag tror att det är många som inte vågar gå ut för att de tycker att det känns otryggt att gå själva. En del vänner brukar fråga om de får låna mina hundar när de är ute och går, säger Elin Bjurström.

En vän gick med i en Facebookgrupp för boende i Vällingby. Där matchades hundägare ihop med personer som ville låna en hund till skogspromenaden.

– Jag tänkte funkar det där så varför inte i Upplands-Bro?

I måndags drog hon igång Facebookgruppen ”Motionera tryggt i Upplands-Bro med sällskap!”. Där kan den som vill gå ut fråga om någon annan vill följa med eller låna ut en hund. Så här långt har det hunnit bli en matchning: en tjej som ska ut och gå med Elin och hundarna.

– Jag vill att flera ska våga fråga. Att det inte ska vara konstigt att säga ”tjena tjena, jag letar efter någon att springa med på lördag.

Än så länga har det kommit flera medlemsförfrågningar varje dag. Framförallt är det kvinnor som vill gå med i gruppen, kvinnor i olika åldrar.

– Jag tror det tyder på att det finns ett behov. Det här är ett litet försök att få människor att hjälpas åt för att skapa trygghet. Det finns många hundar som vill komma ut mer och det är roligare att gå ut med sällskap, säger Elin Bjurström.