Söderorts radhusliv lockar skogens konung

En älg vandrar just nu runt i söderort. Den har rört sig genom Enskede, Svedmyra, Stureby och igår dök den upp i en villaträdgård i Örby,
– Jag skulle släppa ut hunden på baksidan när jag plötsligt såg en stor älg som låg i trädgården, säger Anna Korsár.

Anna Korsár på Näshultsvägen i Örby fick oväntat besök på tisdagen.

– Jag skulle precis släppa ut hunden på baksidan av huset när jag såg en stor fet älg i trädgården. Så det var in med hunden och ut med kameran istället, berättar Anna Korsár.

Den låg och tuggade och reagerade knappt på att jag stod där. Den verkade loj och nöjd med livet.

Anna Korsár.

Älgen mumsade dröjde sig kvar en timme i trädgården innan den vandrade vidare. Foto: Anna Korsár

De båda djuren tog ingen notis om varandra. Hunden såg inte älgen, och älgen verkade i sin tur obrydd.

– Den låg och tuggade och reagerade knappt på att jag stod där. Den verkade loj och nöjd med livet, säger Anna Korsár.

För egen del blev hon väldigt överraskad.

– Först fick jag lite panikkänsla när jag tänkte på att jag hade kunnat hinna släppa ut hunden. Men sedan var det bara roligt.

alg-ny

Anna Korsár lade ut en bild på älgen i den lojala Facebookgruppen och det var många som ville få en egen titt på skogens konung.

– Några kom hit, tvärnitade med bilarna utanför och frågade om de fick fota. Det gick bra så länge de inte gick nära den.

Har rört sig genom söderort

Älgen sågs först i Bagarmossen där den fotograferas av många dagarna före valborg. Gilbert Hall lyckades fånga den på film när den skuttade över familjens trädgård i Pungpinan.

Därefter har älgen vandrat vidare genom Enskede, Stureby och Svedmyra innan den besökte Örby.

Det är antagligen en fjolårskalv som hamnat lite vilse. Stadens viltvårdare Tommy Tuvunger tror att det är en tjur, eftersom den har lite hakskägg.

Älgen har väckt stort engagemang i sociala medier och lokala Facebookgrupper. Tommy Tuvunger har också fått en del telefonsamtal.

– Den ställer inte till med någon skada så vi planerar inte att göra någonting. Vi låter den vara, säger han.

ovantat-besok-2

Älgkalven på promenad i Örby. Foto: Anna Korsár

Viltvårdarna agerar inte så länge älgen inte blir stressad och kan utgöra en fara.

Vi agerar på direkt order av polisen. Om älgen blir jättestressad och förirrar sig runt på vägen eller i centrum kan den vara en fara för människors hälsa.

Tommy Tuvunger, viltvårdare.

– Vi agerar på direkt order av polisen. Om älgen blir jättestressad och förirrar sig runt på vägen eller i centrum kan den vara en fara för människors hälsa, det är ju ett stort djur vi pratar om. Men nu är den väldigt fredlig och lugn.

Om den skulle hoppa ner på tunnelbanespår eller liknande blir viltvårdarna också tvingade att avliva den. Enligt Tommy Tuvugner flyttar de aldrig en älg.

– Nej, det är ogörligt. Det är antingen eller; att vi låter den vara eller att vi blir tvungna att avliva den. Men förhoppningsvis ska den hitta ut i skogen av sig själv, säger han.