Prostituerade levde i misär – kvinna döms för koppleri

Kvinnan döms för grovt koppleri.
Kvinnan döms för grovt koppleri.
Kvinnor fick bo i smutsiga lokaler och sälja sex till män – flera gånger om dagen. Nu döms en 45-årig kvinna för grovt koppleri efter att hon drivit två bordeller i Järfälla och Uppsala. Påföljden blir 2 år och 2 månaders fängelse. 12 sexköpare döms till böter.

En kvinna från Thailand flyttade till Sverige i början 2000-talet efter att hon gift sig med en finsk man. Hon började sin tid i Sverige med att städa på Arlanda. Några år senare avled hennes man och hon kom i kontakt med en 45-årig kvinna i Märsta.

Kvinnan erbjuds ett jobb

2016 erbjöd 45-åringen kvinnan ett jobb på en massagesalong. Hon tackade ja eftersom hon inte orkade städa längre. Pengarna hon skulle tjäna tänkte hon skicka hem till sina två barn och sex barnbarn i Thailand.

Men det var ingen vanlig massagesalong. Utöver massagen, som hon lärde sig via videos på Youtube, förväntades hon utföra ”extra service”.

Ett samlag för dryga tusenlappen

Servicen var en omskrivning för onani, oralsex och vaginalt sex. Ett samlag kostade mellan 1100 till 1500 kronor.

Hon arbetade på 45-åringens massagesalonger i Uppsala och i Järfälla. Vanligtvis var det fyra anställda i Uppsala och två i Järfälla.

De jobbade måndag till söndag – från nio på morgonen till åtta på kvällen. 45-åringen köpte mat åt dem en gång i veckan som de tillagade i ett litet pentry inne i massagesalongen.

De sov på samma sängar som de hade sex på.

Fyra till fem gånger per dag

Kvinnan från Thailand uppger i förhör att under tiden hon jobbade i Järfälla hade hon vanligtvis samlag två gånger per dag och utförde onani och oralsex fyra till fem gånger per dag.

Hon säger också att de ”unga och vackra” hade kunder varje dag. I förhör framkommer det, eftersom hon var äldre, att flera av de andra kvinnorna kallade henne för ”Mama”.

Behövde tjäna in biljetten

Kvinnorna kom från fattiga förhållanden och de hade fått pengar för biljetten till Sverige. Pengar som de behövde tjäna in genom att ha sex med kunder.

I förhör berättar kvinnan som kallades för ”Mama” att hennes arbetsdagar ofta slutade med att hon bröt ihop i gråt. Men hon fortsatte för att kunna skicka pengar till sina barn och barnbarn hemma i Thailand.

De andra kvinnorna hade också släkt i sina hemländer som de skickade hem pengar till. Länder som Polen och Thailand.

Polisen utger sig för att vara kunder

Under hösten 2018 besökte flera poliser massagesalongerna under täckmanteln som kunder. De lät sig masseras och efter en dryg halvtimme gestikulerade kvinnorna att de erbjöd sexuella tjänster. Flera av poliserna uppgav att massörerna var påstridiga och desperata i sin vilja att ha sex.

I lokalerna hörde en av poliserna ljud från samlag och under sitt spaningsarbete såg de män mellan 20 och 40 år komma och gå.

Den 7 november 2018 genomförde poliserna en husrannsakan.

Smutsigt och mögligt

De klev rätt in i en misär, uppgav poliserna för rätten.

I den lilla lokal där kvinnorna bodde var det smutsigt och i det lilla pentryt fanns det sopor och möglig mat i kylskåpet och framme på borden. Det saknades ventilation vilket innebar att ytorna på lokalen var flottiga. De hittade dagen-efter-piller, thailändska mediciner och en stor mängd kondomer. Poliserna har uppgett att verksamheten innebar ett hänsynslöst utnyttjande av kvinnorna.

Säkrade en stor mängd dna

Hundarna markerade för sperma på handdukar och lakan och man säkrade dna från minst nio personer.

Den 45-åriga kvinnan som drev massagesalongerna förnekar brott men med hjälp av kvinnornas vittnesmål och polisens spaningsarbete kunde Uppsala tingsrätt döma kvinnan för grovt koppleri. Påföljden blir 2 år och 2 månader.

I målet döms också 12 män för köp av sexuell tjänst – deras påföljd blir dagsböter.