ANNONS

Protest mot byggplaner – stormöte i Spånga Folkan

Planerat 15-våningshus i Spånga, Bromstensvägen
Planerna på ett 15-våningshus mittemot Spånga station är ett av flera projekt i området som fått mycket kritik.
Flera stora byggen med hundratals lägenheter planeras i Spånga centrum – utan att det finns en övergripande plan för hela området.
– Det är huvudlöst, säger Bengt Etzler från nätverket "För Spångas framtid".
I morgon kväll hålls ett stormöte i Spånga Folkan där byggplanerna ska debatteras.
ANNONS

Ett exempel på byggprojekt som väckt irritation är det nya bostadskvarter med 165 lägenheter som planeras mitt emot Spånga station, och som presenterats som ett nytt landmärke för Spånga. Kvarteret ska bli hästskoformat och fem våningar högt, utom i hörnet Bromstensgatan /Värsta allé, där ett 15-våningshus ska byggas på den plats där Pressbyrån idag ligger.

Kritiken har varit omfattande, och Bengt Etzler kallar det för ”en överexploatering utan like”.

”Avviker skarpt”

Samrådet, då allmänheten kunde lämna sina synpunkter på höghuset, pågick till den 12 november. Även Spånga fornminnes- och hembygdsgille har lämnat in ett yttrande mot byggplanerna.

”Framförallt sistnämnda höghus avviker skarpt från husen längs Värsta allé, liksom från 1960- talets punkthus vid Bromstensvägen” skriver gillet.

135 lägenheter vid ”hålet”

Ett stenkast bort, vid Spånga kyrkväg kan det byggas 135 bostadsrätter i ett hus med fem till sju våningar. Imorgon, torsdagen den 14 november, väntas detaljplanen för området godkännas på Stadsbyggnadsnämndens möte.

Stormöte torsdag kväll

Samtidigt, med början klockan 18.30 imorgon kväll, hålls ett stormöte i Spånga Folkan där byggprojekten ska diskuteras. Arrangör är nätverket För Spångas framtid, vars huvudkrav är att en områdesplan för centrala Spånga tas fram innan enskilda projekt klubbas igenom.

– Det är sorgligt att saker och ting bara rullar på för det kommer bara att bli en massa överklaganden. Det är bättre att de tänker om och tänker rätt, säger Bengt Etzler.

”Bör prioritera Spånga station”

Han menar att man i första hand bör ta ett större grepp om infrastrukturen och framförallt Spånga station, där situation idag beskrivs som kaotisk.

ANNONS

– När Bromstensstaden blir klar om cirka 5 år kommer ytterligare 5 000-10 000 människor att bo i området. Det är huvudlöst att man går vidare med enskilda planer innan man har löst frågan om infrastrukturen.