Protest mot att kyrktoan stängts

Romer tvättade sig på kyrkans toaletter. Men nu hålls toaletterna stängda. Det har fått gruppen Björkhagens faddrar att iskna till.

– Jag blev så arg att jag gick ur Svenska kyrkan, säger Jenny Edlund.

I området finns gruppenBjörkhagens faddrar. Lokaltidningen Mitt i träffar Eva-Marie Wadman och Jenny Edlund. De är upprörda över att kyrkans toaletter inte är öppna för dem som behöver dem som mest.

Elena Stanescu och Gheorge Jitaru bor i skogen utanför Björkhagen och använde toaletterna för att tvätta sig och fylla på sitt vatten.

En dag i höstas satt det en lapp på dörren om att toaletterna nu var stänga.

– Det kändes jättekonstigt. Vi är en liten grupp som bor här och hade gått dit i ett och ett halvt år, säger Gheorge Jitaru.

Elena Stanescu berättar att de hade fin kontakt med Marcuskyrkan, och fick hjälp av dem med allt möjligt tidigare.

Annika Johannson (S) är ordförande i kyrkorådet i Skarpnäcks församling. Hon menar att dörrarna är stängda dels på grund av att personalen ska känna sig trygg, dels för att toaletterna användes av folk som tvättade sig själva och sina kläder där.

Allt vatten på golvet slet på lokalerna och blev även en oangelägenhet för andra kyrkobesökare.

Många förväntar sig att kyrkan ska hjälpa utsatta människor.

– Marcusskyrkan håller öppet mer än de flesta kyrkor och vi välkomnar alla till själva kyrkorummet. Vi är också engagerade på plats i Rumänien med att bygga skolor och andra sociala projekt.