ANNONS

Protester mot Ältas nya bibliotek: ”Inte hållbart”

Till vänster: Förslaget på nya lokaler för biblioteket. Till höger: Volontären Margaretha Utterström har läxhjälp med Mariam.
Till vänster: Förslaget på nya lokaler för biblioteket. Till höger: Volontären Margaretha Utterström har läxhjälp med Mariam.
Älta bibliotek.
Volontärerna Ulla Dahland och Margaretha Utterström tillsammans med bibliotekarien Jenny Svanelid.
Älta växer så det knakar. Men när Nackas minsta bibliotek ska få nya lokaler blir de lika små som dagens. Nu har oroliga volontärer dragit igång en protestlista.
– Det är redan ont om rum att vara i, säger Margaretha Utterström.
ANNONS

Runt ett bord inne på Älta bibliotek sitter Margaretha, Ulla och Susanna och hjälper Mariam, Rayyan, Uzaifa och Ahmed med läxorna.

Det är en av flera aktiviteter i biblioteket som kräver utrymme och lugn.

– Här finns bara ett studierum där man kan vara i fred. Det händer att det blir krockar, konstaterar Margaretha Utterström, en volontärerna som ordnar läxhjälp och språkcafé på Nackas minsta bibbla.

Älta växer – nya biblioteket lika litet

Lika litet blir det nya bibliotek som planeras när Älta ska få ett helt nytt centrum. Något som har fått både volontärer och personal att reagera. Vid utlåningsdisken ligger en protestlista med krav på större lokaler.

– För att vi ska kunna genomföra vårt uppdrag behöver vi ändamålsenliga lokaler. Det var tal om ett helt kulturkvarter. Nu blir det en byggnad där vi ska samsas med fritidsgården och Kulturknuten, säger bibliotekarien Jenny Svanelid som har följt planeringen.

Visionsbilden visar huset där biblioteket, fritidsgården och Kulturknuten ska samsas i framtidens Älta, enligt kommunens förslag. Illustration: Zemrén & Månsson/Zynka Vis

Att inte bygga större när Älta växer så det knakar kan tyckas märkligt. Ännu märkligare blir det när man läser driftavtalet mellan Nacka kommun och Dieselverkstaden, som driver biblioteken i Sickla, Saltsjöbaden och Älta.

Där står följande:

ANNONS

”Fler kommuninvånare innebär fler besökare till biblioteken och därmed högre krav på service och tjänster. För att kunna säkerställa en grundläggande nivå behöver ett bibliotek ha en lokalyta om minst 500 kvm …”.

Det nya biblioteksytan i Älta blir enligt förslaget 336 kvadratmeter. Mitt i Nacka ber kommunens kultur- och fritidsdirektör Anders Mebius, som skrivit under driftavtalet, att förklara.

Älta bibliotek, läxhjälp

Läxhjälp på Älta bibliotek. Närmast kameran Ulla Dahland och Huzaifa. På andra sidan Susanna Svanberg och Rayyan. Foto: Mattias Kamgren

– Tanken med de nya ytorna är att de ska kunna samnyttjas mellan verksamheterna. Fritidsgården är till exempel inte öppen hela dagarna och då kan biblioteket svälla ut och använda de lokalerna. Tanken är att det ska vara flexibelt, säger Anders Mebius.

Men själva biblioteket blir lika litet som idag samtidigt som Älta växer. Varför?

– Uppdraget från politikerna har varit att ersätta lokalerna med nya med ungefär samma storlek som idag.

Har du förståelse för oron som detta väcker?

– Det blir aldrig så att alla kan få precis som de vill men jag känner mig trygg med att det kommer bli riktigt bra för kulturen och fritiden i Älta.

Christina Vaesar Älta bibliotek

”Allt för biblioteket. Jag lånar jättemycket här”, säger Ältabon Christina Caesar som skriver på protestlistan mot förslaget på nya lokaler. Foto: Mattias Kamgren

Jenny Svanelid delar inte hans uppfattning.

– Om man nu ska bygga, varför inte bygga något som blir bra och hållbart över tid, säger hon.

Fakta

Lika litet – eller mindre?

Älta bibliotek är med sina 322 kvadratmeter Nackas minsta.

Det nya bibliotek som planeras blir enligt förslaget 336 kvadratmeter.

En mängd pelare och en hiss gör dock den disponibla ytan mindre än så. Enligt personalen blir framtida biblioteksytan i själva verket mindre än dagens.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.