ANNONS

Protester mot flytt av Folktandvården

tandvård, tandläkare genre,
Protester mot att folktandvården i Tensta flyttar till Rinkeby.
Flytten av folktandvården i Tensta väcker protester.
Hittills har 700 skrivit på en namnlista mot flytten.
– Protesterna kommer inte att stanna trots att alliansen bestämt sig, säger Mohamed Nuur, ordförande för Tensta socialdemokrater.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat att Folktandvården i Tensta kommer att flytta till Rinkeby under hösten.

Anledningen är att kliniken har haft svårt att rekrytera och behålla erfarna medarbetare, enligt Eva Ljung, VD på Folktandvården.

Mohammed Nuur, ordförande i Tensta socialdemokrater och ledamot i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, är kritisk till beslutet att flytta Folktandvården.

Nyligen besökte han Tenstas Folktandvård tillsammans med oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) och Ali Salad Ahmed (S) från landstingsfullmäktige. Den 18 september samlade de in namnunderskrifter utanför Folktandvården och pratade med Tenstabor om flytten.

– På två timmar fick vi in 475 underskrifter. Nu är vi uppe i 700 namn, och protesterna kommer inte att stanna, trots att alliansen har bestämt sig, säger Mohamed Nuur.

Han säger att många Tenstabor är frustrerade över flytten.

– Tensta är ett område där tandhälsan är bland den sämsta i landet, och det är extra viktigt att Folktandvården finns i närområdet. Redan nu är det många barn som uteblir från besök. Det ska vara enkelt att ta sig till tandläkaren, säger han.

Landstingsledningen har efter beskedet om flytten gett Folktandvården i uppdrag att inleda samtal med privata aktörer för att undersöka förutsättningar för att tandvård ska fortsätta bedrivas i Tensta.

ANNONS

 – Det är glädjande att flera privata aktörer redan är intresserade av att bedriva tandvård i Tensta, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Mohamed Nuur tycker det är ett märkligt agerande av de ledande politikerna.

– Det är märkligt att alliansen säger att det inte är ett politiskt beslut men ändå ger i uppdrag till Folktandvården att förhandla med en privat aktör, säger han.