Protester och tyst minut för utdöda arter i kväll

Lovisa Roos, Fältbiologerna
Lovisa Roos, 21, tillträdde tidigare i år som ordförande för Fältbiologerna.
En tyst minut och manifestation ordnas vid Råstasjön för att sörja djurarter som har gått förlorade – i dag är det biologiska mångfaldens dag och i hela landet ordnas aktiviteter.

I dag är det den internationella FN-dagen Biologiska mångfaldens dag, och en mängd olika evenemang pågår på orter i hela landet.

Vid Råstasjön i Solna, en sjö med många hotade arter, ordnas en protest och tyst minut för naturen för att sörja de arter i världen som gått förlorade. Samtidigt uppmanas till beslutsamhet att kämpa för de arter som finns kvar.

Nyckelpiga, biologisk mångfald

Lovisa Roos, Fältbiologerna

– Det här är en otroligt vikta fråga som såklart förtjänar en helt egen dag. Vi samlas i naturen för att protestera, det känns roligare och mer angeläget än att stå på något torg i stan, säger Lovisa Roos, ordförande för Fältbiologerna, som är huvudarrangör.

Vad kan man själv göra för att gynna den biologiska mångfalden?

– Man kan bland annat låta bli att klippa gräsmattan, plantera bra blommor som är bra för bin, och inte invasiva blommor som till exempel lupiner. Man kan också bygga ett litet bihotell i sin trädgård.

Manifestationen pågår i kväll mellan klockan 17.30 och 18.30 i närheten av bangolfklubben på östra sidan sjön, meddelar Fältbiologerna.