Protester mot modulhus: ”Vi kommer överklaga”

Modulerna ska stå på plats i vår, enligt kommunens tidsplan.
Modulerna ska stå på plats i vår, enligt kommunens tidsplan.
Beslutet att bygga 20 bostäder för nyanlända i Brunna möts av starka protester.
En lokal arbetsgrupp har samlat in 500 underskifter och anlitat juridiska ombud för att stoppa bygget.
– Vi kommer att överklaga, säger en av medlemmarna i gruppen.

Beslutet togs i oktober. Ett modulhus med sammanlagt 20 lägenheter ska uppföras på den nedbrunna Källskolans gamla tomt i Brunna.

Kritiken kom strax därefter. Under ett informationsmöte 17 oktober anklagades den politiska koalitionen för att ha mörkat beslutet och vid flera tillfällen överröstades politikerna av skrikande besökare. Nu har tio grannar startat en arbetsgrupp för att stoppa bygget. En namninslamling startades i oktober och har undertecknats av 500 personer.

”Genom dörrknackning och mejlkommunikation med alla boende på de närmast belägna gatorna vet vi att en överväldigande majoritet (över 90%) är emot kommunens planer på att uppföra modulhus där f.d. Källskolan låg”, skriver gruppen på en nystartad hemsida.

– Först var det en chock eftersom skolan brann ned. De hann knappt sopa undan resterna förrän vi fick en lapp i brevlådan om bygget. Vi blev inbjudna till det här informationsmötet men då var beslutet redan fattat, säger en av medlemmarna i arbetsgruppen.

Hon tror att många känner sig överkörda av kommunen.

– De har sagt att modulhusen bara ska stå kvar i några år. Samtidigt vet vi att de tillfälliga byggloven kan förlängas i upp till 15 år. Vi vill att kommunen ska bygga en förskola eller skola istället, säger hon.

Gruppen oroar sig för nedskräpning, brand och skadegörelse, sänkta bostadsvärden och ”bråk mellan boende i modulhusen på grund av olika kulturer, tro, trångboddhet, uppgivenhet etc”. Enligt dem finns det föräldrar i området som inte kommer låta sina barn gå själva till skolan om modulhusen byggs.

Kommunen vet ännu inte vilka personer som ska bo i modulhuset, men gruppen påstår på sin hemsida att det rör sig om 40 ensamkommande män.

– Om det är ensamstående personer brukar det bli män. Då blir det 40 ensamstående män som flyttar in mitt i området. För min del hade det inte känts lika jobbigt om det var kvinnor, säger medlemmen.

Är det just personernas kön som är problemet?

– Det är kanske orättvist att måla fan på väggen, men många känner en oro inför de här förändringarna. Det är män från en annan kultur, som inte har haft samma förutsättningar eller som varit i trauma. Man känner en oro för sina barn. Jag tror inte att något kommer att hända och jag hoppas att de kommer att bli integrerade så fort som möjligt. Men det som är nytt är skrämmande för många.

Tanken är att modulerna ska stå klara under våren, men än har ingen bygglovsansökan skickats in. Nu har arbetsgruppen i Brunna anlitat juridiska ombud för att stoppa bygget.

–  Vi har en grupp som tittar på det juridiska. Vi kommer att överklaga.

Är det inte viktigt att välkomna de nya invånarna?

– Absolut. Det är ingen som är emot själva mottagandet. Men jag tror att det är lätt att säga att det inte kommer att innebära några problem. När du får det dörr i dörr blir det lite främmande. Det var inte riktigt vad man tänkte.

Läs kommunstyrelsens ordförande Camilla Jansons (S) kommentar på kritiken.