ANNONS

Protester mot ­ekfällning i park

Flera ekar i Kristinebergs slottspark lever farligt inför blivande byggen. Jan Claesson limmade på en protest på en nedsågad ek.
ANNONS

– Det kändes väldigt trist när jag såg den nedhuggna eken, men tänkte ”varför inte göra något bra av det?”. Så jag limmade fast skylten på trädet. Jag hoppas att den kan få folk att tänka till, säger Jan Claesson.

NCC planerar ett stort kontorshus i Kristinebergs slottspark utmed Essingeleden, men för att få plats med den nya byggnaden måste man hugga ner flera gamla ekar i området, vilket mött mycket protester.

En ek i området har redan huggits ned, dock inte pågrund av det blivande kontorshuset, utan för ett annat arbete.

Men kapningen fick ändå Kungsholmsbon Jan Claesson att reagera på vad som antagligen komma skall och han utförde därför en liten protest där han skrev en hälsning från träd­et som han klistrade fast på ekstubben:

”Här började jag mitt långa liv i senare hälften av 1700-tal­et. Efter ca 250 år är jag endast en stubbe. Jag kunde blivit 900 år gammal… Mina syskon i närområdet lever än” Se till att de får stå kvar.

Kontorshuset vid Slottsparken är ännu inte klubbat av kommunfullmäktige, men stadsbyggnadskontoret är positiva till huset och skriver i ett tjänsteutlåtande att det inte går att bygga huset utan att ta ner ekar.

– Det är klart att man måste bygga nytt i stan, men man måste värna om det lilla gröna som finns kvar innanför tullarna också, säger Jan Claesson.

Museet bjuder in till skördefest

stockholm Naturhistoriska riksmuseet bjuder på söndag den 5 oktober in allmänheten till en skördefest. Museet har under sommaren odlat för att visa att ekologisk stadsodling är något för alla. Besökarna får bland annat smaka på kryddor och skörda potatis. De får också råd om odling.

ANNONS

Dessutom säljs närodlade ekologiska grönsaker, museets jour­havande botanist svarar på frågor och en gästkock lagar mat.

Det är klart att man måste bygga nytt i stan, men man måste värna om det lilla gröna som finns kvar också.

Ute Steyer blir sveriges Första kvinnliga rabbin

stockholm Ute Steyer har utsetts till Sveriges första kvinnliga rabbin. Hon blir från årsskiftet anställd vid Stockholms stora synagoga nära Kungsträdgården.

– För Sveriges judar skrivs nu historia. Vi har aldrig tidigare haft en kvinna på rabbinposten. Det är en efterlängtad förändring, och dessutom helt följdriktig i ett jämställt samhälle som Sverige, säger Ingrid Lomfors, generalsekreterare i Judiska församlingen.